KiM

Prva reakcija na imenovanje Jašarija: On je u "Bijeloj knjizi", žele da dovrše etničko čišćenje Srba

  • Извор: Б92
  • 30.11.2021. 13:53

Stigla je prva reakcija na odluku Prištine da na čelo Kosovkih bezbjednosnih snaga imenuje Baškina Jašarija. Predsjednik odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun poručio je da je Jašari spreman na sve.

Podsjetimo, iz Prištine je danas saopšteno da je dosadašnji komandant KBS Rahman Rama podnio ostavku na tu funkciju, zbog čega je novi komandant izabran po hitnom postupku.

Razlog odlaska Rame s čela KBS je, navodno, sukob koji datira od kada je odbio naređenje da prefarba u plavo američko oklopno vozilo i pošalje ga na administrativni prelaz sa centralnom Srbijom, u toku tenzija na KiM oko registarskih tablica.

Predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je očigledno da Priština promjenama na čelu Kosovskih bezbjednosnih snaga želi da upotrebi KBS za jednostrane nasilne akcije na sjeveru Kosova. On kaže i da je Priština našla osobu koja je spremna da uradi sve.

"U Baškinu Jašariju su pronašli osobu, kriminalca koji će biti spreman da uradi sve što može protiv srpskog naroda i da iskoristi maksimalno kapacitete KBS da dovrši entičko čišćenje Srba i kao takav predstavlja rizik po bezbjednost i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji", ističe Drecun, koji napominje i da je novi komandant KBS već bio predmet interesovanja i Kfora i Unmika i nalazi se u "Bijeloj knjizi" organizovanog krimanala koju je Kfor objavio za svoje interne potrebe.

Povodom pisanja albanskih medija da je Rama odbio da pošalje vozila KBS na sjever kao podršku policijskoj akciji, Drecun je za Kosovo onlajn rekao da su očigledno tražili nekog ko bi bio spreman da u narednom periodu upotrijebi opremu, naoružanje, vozila i ljudstvo iz KBS za neke nove akcije na sjeveru Kosovu.

"Tu je postojao plan, sudeći po pisanju medija, da se upotrijebe i neka vozila iz sastava KBS za policijsku akciju na sjeveru, što nije dozvoljeno na osnovu sporazuma koji je Beograd postigao sa NATO i koji podrazumijeva da bez prethodne saglasnosti Kfora KBS ne može da boravi na sjeveru”, rekao je Drecun.

Naveo je da je poslije toga uslijedilo upozorenje ambasade SAD da tehnika i oprema koju doniraju SAD ne može da se koristi u drugim formacijama bez američkog odborenja.

"Može se pretpostaviti da će Baškim Jašari biti spreman da izvršava i takve naloge, da bez odobrenja komandata Kfora upotrebi opremu ili ljudstvo KBS za akcije na sjeveru”, rekao je Drecun.

Za Baškina Jašarija je naveo i da je pripadnik jednog od najjačih kriminalnih klanova na Kosovu.

"To je klan Jašari, čiji je vođa Rifat Jašari. Baškin Jašari je kao brigadni general kosovskog zaštitnog korupusa bio identifikovan kao kriminalac koji je uključen u šverc droge i oružja, u organizovanje prostitucije, iznude i reketiranja, u čemu je aktivno sarađivao i sarađuje sa dreničkom kriminalnom grupom Hašima Tačija", kaže Drecun.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Микродржаве: Малта, документарни програм

    '''Микродржаве: Малта, документарни програм

  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.