Masakr u Osnovnoj školi

"Prvi kontakt sa oružjem dječaka nije omogućio otac"

  • Извор: Нова.рс
  • 18.07.2023. 16:30

K.K. (13), koji je izvršio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", u kojem je ubio deset osoba, ispitan je u okviru istrage koju vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu protiv njegovog oca V.K.

Njegov otac V.K. sumnjiči se da je obučavao svog sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvježbavao gađanje meta iz vatrenog oružja.

K.K., učenik ove škole, tokom krvavog pohoda ispalio je veliki broj hitaca i ubio radnika obezbjeđenja i devetoro učenika, a teško ranio petoro učenika i nastavnicu škole. Jedna osoba je preminula kasnije od teško zadobijenih povreda.

K.K. je juče izrazio kajanje za ono što je učinio, rekla je advokatica njegovog oca Irina Borović.

Dječak je u trenutku zločina imao 13 godina i ne može krivično da odgovara. On je smješten u zdravstvenu ustanovu, odakle je putem videolinka i ispitan.

Po prvi put se oglasili roditelji dječaka ubice sa Vračara! Evo šta su rekli

Po prvi put se oglasili roditelji dječaka ubice sa Vračara! Evo šta su rekli

Protiv njegovog oca V.K. vodi se krivični postupak zbog sumnje da je počinio teško krivično djelo protiv opšte sigurnosti.

Sin osumnjičenog, koji u vrijeme masovnog ubistva nije imao navršenih 14 godina i kao takav nije krivično odgovoran, izjavu je dao u svojstvu svjedoka u prisustvu zakonskog zastupnika, svoje majke.

On je ispitan putem video konferencijske veze uspostavljene između zdravstvene ustanove u kojoj se nalazi na opservaciji i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Sva pitanja prisutnih upućena sinu osumnjičenog postavljena su preko postupajućeg javnog tužioca.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu su podsjetili da se istraga vodi protiv V.K. zbog sumnje da je u prethodnom periodu obučavao svog 13godišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvježbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dijete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Takođe, V.K. je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi člana 32 stav 1 Zakona o oružju i municiji i suprotno članu 2 stav 1 Pravilnika o prostornotehničkim uslovima za bezbjedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbijedio uslove za bezbjedan smještaj i čuvanje oružja i municije, tako da ono ne može doći u posjed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usljed ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin uspio da dođe u posjed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19 mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje V.K. posjeduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbijeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

Preminula djevojčica ranjena u školi na Vračaru

Preminula djevojčica ranjena u školi na Vračaru

Dječak je oružje i municiju ponio sa sobom u OŠ "Vladimir Ribnikar", gdje je počinio masakr.

Borovićeva je poslije saslušanja rekla da je K.K. detaljno ispitivan i da je potvrdio ono što je otac ranije naveo o načinu na koji je čuvano oružje, kojim je masovno ubistvo učinjeno.

"Bilo je apsolutno obezbeđeno. Detalje ne mogu da vam kažem kako je do njega na kraju došao", navela je Borovićeva.

Ona je dodala i da je dječak ispričao da mu prvi kontakt s oružjem nije omogućio otac, kako se spekulisalo u medijima.

"Izrazio je kajanje za ono što je učinio", istakla je Borovićeva.

(Nova, Novosti)



Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)