За многе људе кафа је свакодневни ритуал – било због окуса, енергије или навике.
Осим што је богата антиоксидансима, кафа помаже у концентрацији и може побољшати расположење.
Међутим, у зависности од тога када и у којој количини се пије, кафа може утицати на квалитет сна, ниво стреса и хормонску равнотежу.
Према ријечима љекара др Ендруа Гринленда, реакција организма на кафу је врло индивидуална и зависи од нивоа стреса, квалитета сна и спола.
Иако многи људи имају навику да попију кафу одмах након што се пробуде, др. Гринленд сматра да то није најбоља опција за организам.
“Пијење кафе одмах након буђења, унутар првих један до два сата, може нарушити природни ритам кортизола – хормона стреса”, објаснио је др. Гринленд.
Додаје да то може довести до осјећаја умора касније током дана или до претјеране раздражљивости у вечерњим сатима, па би било добро избјегавати ту навику.
Препоручује да се кафа конзумира између 10 и 11 сати пријеподне, када природни ниво кортизола опада, а тијело је спремније реаговати на кофеин без негативног утицаја на сан.
“Тако се боље подржава ниво енергије без штетног дјеловања на сан. Особе које чекају 90 до 120 минута након буђења прије прве кафе имају стабилнију енергију и бољу хормонску равнотежу током дана”, објашњава он.
Др. Гринленд предлаже да се кафа не пије на празан желудац, јер се тиме додатно активира кортизол.
“Ако сте већ под стресом или имате хормонске сметње, конзумација кафе без претходног оброка може погоршати стање. Савјетујем да прво нешто поједете, па тек онда попијете прву јутарњу кафу”, наглашава љекар.