Osude

Reakcije inostranih zvaničnika na nasilne akcije policije na Kosovu

  • Извор: Независне
  • 26.05.2023. 20:58

Zvaničnici iz regiona i Evrope osudili su danas preuzimanje institucija na sjeveru Kosova, koje su izvali pripadnici policije samoproglašenog Kosova, koji su danas prije podne, nešto poslije 11.00 časova okružili zgrade opština u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu, a zatim i nasilno ušli u njih. Na zgradama su postavljen i zastave samoproglašenog Kosova. Prilikom upada u institucije koristili su suzavac i šok bombe, a povrijeđeno je 10 ljudi.

Ambasada Amerike u Srbiji podijelila je stav ambasadora SAD u Prištini, Džefrija Hovenijera koji je ranije danas osudio postupke kosovskih vlasti i pozvao da se one odmah zaustave.

''SAD osuđuju tekuće akcije kosovskih vlasti da uđu u opštinske zgrade na sjeveru Kosova. Današnje nasilne mjere moraju se odmah prekinuti'', napisao je Hovenijer na svom nalogu na Twitteru koji je retvitovala Američka Ambasada.

Blinken: Kurti odmah da obustavi nasilne akcije 

I američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na sjeveru i da se ponovo fokusira na dijalog koji vodi Evropska unija.

Blinken je naveo da SAD osuđuju jednostrane akcije koje je sprovela Vlada samoproglašenog Kosova kako bi ušla u opštinske zgrade na sjeveru silom.

"Te akcije su u suprotnosti sa sugestijama SAD i EU. Ove akcije su nepotrebno dovele do podizanja tenzija, podrivaju naše napore da pomognemo da se normalizuju odnosi Srbije i Kosova i imaće posljedice po bilateralne odnose SAD sa Kosovom. Pozivamo kosovskog premijera Aljbina Kurtija da zauzme drugačiji kurs, a sve strane da se uzdrže od daljih akcija koje će rasplamsati tenzije i promovisati konflikt", naveo je Blinken u izjavi.

On se oglasio i na Twitteru, gdje je podvukao da SAD oštro osuđuju akcije Vlade samoproglašenog Kosova.

"Oštro osuđujemo akcije Vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na sjeveru i povećavaju nestabilnost. Pozivamo kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mjere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU", naveo je Blinken na Twitteru.

EU: Osuđujemo sukobe na sjeveru 

Portparol Evropske spoljnopolitičke službe saopštio je da Evropska unija najoštrije osuđuje sukobe policije samoproglašenog Kosova i demonstranata na sjeveru Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština.

"Snažno žalimo zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu, Euleks. Euleksu mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat. Svi moraju da preduzmu akcije kako bi smanjili napetu situaciju i odmaһ vratili smirenost. EU neće priһvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije. Očuvanje mira i bezbjednosti na terenu treba da bude prioritet", kaže se u saopštenju.

Takođe je navedeno da EU dosljedno ističe, da nedavni vanredni izbori na sjeveru Kosova ne nude dugoročno političko rješenje za opštine u kojima su održani.

"Takvo rješenje se može naći samo kroz istinski dijalog između sviһ ključniһ aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskiһ Srba - uz pomoć EU", poručuje se u saopštenju.

Poslanica njemačke Ljevice: Kurti odmah da povuče policijske snage

Reagovala je i poslanica Ljevice u njemačkom Bundestagu Žaklin Nastić izjavila je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti mora odmah da povuče policijske snage.

Ona je istakla da Njemačka, kako je rekla, takođe ''dijeli odgovornost'' što je samoproglašeno Kosovo ''bure baruta''.

''Duboko sam šokirana izvještajima o rigoroznoj akciji kosovske policije protiv zgrada opština i stanovništva u Zvečanu. Neophodna je hitna deeskalacija. Kurti mora odmaһ da povuče policijske snage. Njemačka takođe dijeli odgovornost što je Kosovo bure baruta i mora da utiče na Kurtija kako bi deeskalirao situaciju'', napisala je ona na svom profilu na Twitteru.

Šefica UNMIK-a Karolina Zijade zatražila je da se hitno preduzmu koraci da se smanje tenzije na sjeveru Kosova i Metohije.

Cvijanović: Ono što radi Priština je bezbjednosna prijetnja za cijeli region

Srpska članica i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da ono što rade "razularene privremene institucije u Prištini" predstavlja bezbjednosnu prijetnju za cijelu region.

Ona je dodala da je sve što se posljednjih godina dešava na Kosovu i Metohiji sramota SAD i EU i ljaga na njihovom obrazu.

"Ovo je još jedan pokazatelj sa kakvim se izazovima suočava Srbija i koliko je važno očuvati političku stabilnost kako bi država bila u stanju da u svakom trenutku adekvatno odgovori na sve provokacije i pritiske", rekla je Cvijanović za "Srnu", a prenosi "Tanjug".

Istakla je da daje punu podršku rukovodstvu Srbije u svim njihovim naporima na zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji, kao i interesa države Srbije.

Šef OEBS-a pozvao na deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova i Metohije

Predsjedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani pozvao je danas na deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova i Metohije.

"Kao predsjedavajući OEBS-a, pozivam na deeskalaciju i smirivanje tenzija na sjeveru Kosova. OEBS je spreman da pomogne. Misija OEBS-a na Kosovu ima kredibilitet i povjerenje među ljudima i institucijama. Ključno je održati mir i stabilnost", napisao je Osmani na Tviteru.

Osmani, koji je danas trebalo da posjeti Kosovsku Mitrovicu, rekao je da će što je prije moguće, ponovo razmotriti kada će posjetiti taj grad.

Reagovao je i Premijer Albanije, Edi Rama. On je kritikovao akcije policije samoproglašenog Kosova na sjeveru KiM, nazvavši ih ''opasnim i nepotrebnim''.

''Pridružujem se apelu SAD da se ne ide dalje s ovim, ne samo opasnim, već i potpuno nepotrebnim putem danas, kada je demokratski svijet u centar pažnje postavio dijalog, normalizaciju odnosa, i uzajamno priznanje Kosova i Srbije'', napisao je Rama na svom nalogu na Tviteru, prenosi "Telegraf".

Ranije danas policija samoproglašenog Kosova upala je i zgrade opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, gdje su se okupili građani u pokušaju da spriječe njihove ulaske.

''Da li ovo što se dešava na Kosovu pomaže procesu u kojem su angažovani svi veliki prijatelji Kosova i Albanije, za normalizaciju i međusobno priznanje Kosova i Srbije?! Sigurno ne, sve dok su naši najveći prijatelji duboko zabrinuti!'', napisao je Rama na Tviteru.


  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок