Roditelji zabrinuti

Respiratorni virus kosi djecu, imaju temperaturu, a negativni su na koronu

  • Извор: Телеграф
  • 11.08.2022. 21:08

U vrijeme kada korona brojke vrtoglavo rastu, djecu sve više kosi druga ljetnja infekcija koja zadaje muke roditeljima.

Zabrinute mame i tate ne znaju kud sa djecom koja iznenada dobijaju visoku temperaturu i do 39 stepeni - kod svog pedijatra ili u kovid ambulantu. Kovid test je obično negativan, jer se radi o potpuno drugom virusu.

Klinička slika je takva da djeca nekoliko dana imaju visoku temperaturu, što roditelje naročito brine. Virus je, na sve to, lako prenosiv, priča nam jedna mama, mada doktori kažu da ipak nema razloga za brigu i da širenje nije tako eksplozivno.

- Pola grupe izostaje iz vrtića, gotovo svi imaju iste simptome. Prvo smo mislili da je korona, ali djeca su negativna. Temperatura traje oko tri dana, ali bolest iscrpi i nas, i djecu. Ne znam otkud ta epidemija virusa usred ljeta - kazala nam je ova mama.

I zaista, u vrijeme kada se očekuju crijevne, pomalo je neobično da djecu kose respiratorne infekcije. I za to je, na neki način "kriva" korona.

Kako za Telegraf.rs objašnjava načelnica dječje bolnice KBC "Dr Dragiša Mišović" dr Olivera Ostojić, razloga za paniku nema, jer nije u pitanju ništa neuobičajeno.

- Virus je prisutan, ali nema razlike u odnosu na prethodne godine. Virus se ne širi mnogo, nije da dolazi po stotine djece u grupama. Ima ih, ali to nije ništa veliko. U pitanju su klasični respiratorni virusi koji se i inače javljaju u ovo doba godine i kasnije. Sad se sve malo pomjerilo zbog korone, pa kalendar virusnih infekcija nije isti kao ranije. Sada bi trebalo da budu digestivne virusne infekcije, sa povraćanjem i dijarejom - objašnjava dr Ostojić.

Tih virusnih infekcija ima, kao i respiratornih sa gušoboljom i teperaturom, ali ne u velikom broju.

Тагови:
  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм