Ивица Дачић

Резолуција о Сребреници била би сраман акт

  • Извор: СРНА
  • 01.04.2024. 10:14

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да би резолуција о Сребреници коју у Генералној скупштини УН снажно гура Запад била сраман акт с обзиром на историјске чињенице и значила би велики притисак на Србе.

- Они су сада процијенили да је, уз лобирање муслиманских земаља, могуће прикупити већину за изгласавања те резолуције у Генералној скупштини УН - рекао је Дачић.

Он је навео да резолуција усвојена у Генералној скупштини УН није правно обавезујућа и нема исту снагу као резолуција Савјета безбједности УН.

Дачић је истакао да ту резолуцију никада неће усвојити Савјет безбједности УН јер ће Русија или Кина или обје земље ставити вето.

Он је нагласио да се Србија у атмосфери, када постоје велики притисци у вези са Косовом и Метохијом и безбједносном процјеном да може доћи до кризе у БиХ, практично налази у стању непосредне опасности.

У осврту на сједницу Савјета безбједности УН о НАТО агресији на СР Југославију, коју је иницирала Русија и која је два пут онемогућена, Дачић је рекао да је тешко у дипломатији наћи ријечи за оне који спроводе такву политику.

- Тешко је да им не кажете да су злочинци и лажови. НАТО агресија на СРЈ је агресија по међународном праву јер није урађена по одлуци међународног тијела - подсјетио је Дачић.

Када је ријеч о најавама Приштине да ће тужити Србију за ратне злочине, Дачић је рекао да премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти није компетентан да о томе да говори јер је у то вријеме био у српском затвору.

- ОВК је била терористичка организација све док је нису скинули са те листе и подржали у процесу проглашења независности Косова - рекао је Дачић за Телевизију "Пинк".

Нагласио је да судећи какво је опште расположење изгледа да једино Србија нема право да брани своју територију.

- Поједине земље веома су неправедне према Србији и заборављају да је она увијек била лојалан партнер. Замољени смо од Грчке да кажемо да подржавамо територијални интегритет и то смо увијек радили, а они кажу да Косово може у Савјет Европе. Срам их било. Људи морају да схвате да морамо да чувамо наше националне интересе и бринемо о нашем народу и грађанима - закључио је Дачић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?