ATV

ROSU i KFOR

Suzavcem i šok bombama na Srbe u Zvečanu, 53 povrijeđenih, povrijeđeni i pripadnici KFOR-a

  • Izvor: Agencije
  • 29.05.2023. 18:25
  • 22:52

U kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici primljeno je 53 ljudi povrijeđenih tokom današnje akcije rastjerivanja Srba u Zvečanu. Jedna osoba je operisana, nalazi se u jedinici intenzivne njege i ljekari se bore za njegov život, izjavio je za Tanjug Zlatan Elek, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je naveo, operisani je zadobio dvije rane u predjelu karlice i lijevog kažiprsta, a povrede su nastale upotrebom bojeve municije.

Među povrijeđenima je i zamjenik direktora KBC dr Dragiša Milović, koji je pretučen u Zvečanu i ima povrede grudnog koša, obje ruke i noge i trbuha, kazao je Elek.

Lakše je povrijeđeno i nekoliko pripadnika kosovske policije.

Više vozila hitne pomoći odvezlo je povrijeđene u pravcu bolnice u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Sukobi ispred zgrade opštine prenijeli su se i u sporedne ulice. Najmanje jedan policijski automobil je zapaljen.

Dopisnik Srne javlja da se u zgradi opštine nalazi i tridesetak novinara odakle im ne dozvoljavaju izlazak.

Nekoliko saniteta parkirano je u centru i pružaju prvu pomoć ljudima koji su povrijeđeni od suzavca.

Okupljeni Srbi i dalje su na ulici i ne povlače se.

Samo nekoliko minuta prije toga, Igor Simić, predstavnik Srpske liste pozvao je građane, kojih je više od hiljadu, okupljene ispred zgrade Opštine u Zvečanu, da mirno sjednu na tlo, sa podignutim rukama.

KFOR: Povrijeđeno oko 25 pripadnika naše vojne misije

KFOR je saopštio da je oko 25 pripadnika te vojne misije povrijeđeno u Zvečanu, tokom sukoba sa građanima koji su protestovali protiv ulaska novog, albanskog gradonačelnika u zgradu opštine.

KFOR u saopštenju navodi da su njegove jedinice raspoređene u četiri opštine na sjeveru KiM u cilju obuzdavanja, kako tvrdi, nasilnih demonstracija do kojih je došlo nakon što su novi albanski gradonačelnici pokušali da preuzmu dužnost.

Povrijeđeno 11 italijanskih pripadnika Kfora

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani saopštio je da je danas na Kosovu i Metohiji povrijeđeno 11 italijanskih pripadnika Kfora. Tajani je na Tviteru naveo da je, od 11 italijanskih pripadnika Kfora, troje teže povrijeđeno, ali da su svi van životne opasnosti.

"Želim da izrazim solidarnost sa vojnicima misije Kfora koji su povrijeđeni na Kosovu tokom sukoba srpskih demonstranata i kosovske policije", napisao je Tajani.