Sahranjen patrijarh srpski Irinej

  • 22.11.2020. 18:35

Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Irinej sahranjen je u kripti hrama Svetog Save na Vračaru. 

Kovčeg sa tijelom patrijarha Irineja prenijeli su u kriptu Gardisti Vojske Srbije. Liturgiju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom. U svojoj besjedi je rekao je da je blaženopočivši patrijarh srpski Irinej ostao nepokolebljivi stub svetosavske Crkve i da je njegova smrt veliki gubitak za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod. 

"Punih 10 godina kao patrijarh, a svojom dobrom naravi i blagim primjerom, te gospodskom odmjerenošću svjedočio nam je ljubav i dobrotu Božiju, koja je isijavala iz njega samoga. Pokazao se dopstojan svog prethodnika i učitelja patriajrha Pavla, a moranmo ustvrditi da to i nije bilo baš lako i jednostavno. Zato smo ponosni na njega i Bogu zahvalni da smo ga imali kao 45. predstojatelja naše crkve", kaže mitropolit dabrobosanski Hrizostom. 

Episkop bački Irinej rekao je da je pratrijarh, kao I svi arhijereji, kao i cijela Crkva, bio ponekad izložen nepravednim osudama: neki su govorili da nije dovoljno savremen, a drugi da je rigidan, da pokazuje netrpeljivost koju prepisuju i Crkvi, a treći kako je suviše popustljiv i spreman na kompromise. 

"Ništa od svega toga nije istina, zato što je patrijarh, kako mu je ime glasilo, bio čovek mira i mironosca i mirotvorca i među ljudima, hrišćanima i narodima. Pre svega u svom sopstvenom narodu, čiji je prvosveštenik i duhovni otac bio poslednjih 10 godina. U toku svog plodnog, dugog života na zemlji, koji je uglavnom proveo od najranije mladosti u službi Bogu, crkvi i rodu", rekao je episkog bački Irinej.

Mitropolit Ruske pravoslavne crkve Ilarion Alfejev pročitao je pismo ruskog patrijarha Kirila. I posljednji čas svog zemaljskog života podijelio je sa svojim vjernicima, ističe se u pismu. 

Brojni zvaničnici iz Srbije, Srpske i Crne Gore, kao i predstavnici drugih vjerskih zajednica prisustvovali su sahrani patrijarha. Govor u hramu Svetog Save održali su srpski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Zbog upokojenja patrijarha srpskog u Srbiji i Republici Srpskoj od petka, 20. novembra, proglašena je trodnevna žalost. Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve donio je donio odluku da patrijaraške dužnosti preuzima Sinod, kojim će do izbora novog patrijarha predsjedavati mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sinod je izabrao episkopa šumadijskog Jovana.

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина