Ministar spoljnih poslova Srbije

Selaković: Prijatno me iznenadilo obraćanje šefa UNMIK-a

  • Извор: СРНА
  • 15.10.2021. 22:11

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je da ga je prijatno iznenadilo obraćanje šefa Unmika Zahira Tanina na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN u NJujorku.

"U uvodnom govoru Tanina se na jezgrovit način našlo i ono što se dešavalo 13. oktobra i nakon 15. septembra, a odnosilo se na incidente na Jarinji i Brnjaku, na razmeštanje specijalnih policijskih jedinica mimo dogovora u Briselu i na kraju, na dešavanja u kojima je postojala upotreba sile pod izgovorom borbe protiv šverca i organizovanog kriminalna", rekao je Selaković.

On je nakon sjednice u NJujorku ocijenio da Srbija može da bude zadovoljna objektivnim i jezgrovitim izlaganjem šefa Unmika, ali i dijela stalnih i nestalnih članica, koje su podržale teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, mandat Unmika i Rezoluciju 1244 u okviru koje mora da se dođe do održivog rješenja kosovskog pitanja.

"Kada pogledate kako su govorili predstavnici Indije, Tunisa, Vijetnama, Kenije, Meksika, videlo se da je većina jasno i nedvosmisleno podržala teritorijalni integritet Srbija, našu posvećenost dijalogu i osudila jednostrane poteze Prištine", rekao je Selaković.

On je istakao da Priština "ipak nije uspjela" i pored plasiranja laži i podmetačina, različitih lažnih konstrukcija čiji je cilj da podriju poziciju Srbije, prenose beogradski mediji.

Šef Unmika Zahir Tanin je, predstavljajući izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, rekao je da je nedostatak političke komunikacije ključni razlog novih tenzija.

"Vlasti u Prištini su, bez odgovarajuće komunikacije sa ostalim organizacijama uključujući i Kfor, počele da sprovodi odluku o registarskim tablicama", rekao je Tanin, navodeći da su se na administrativnoj granici pojavila blindirana vozila, kao i da je upotrebljen suzavac kako bi rastjerali demonstrante.

On je istakao i da je nedjelju dana kasnije kosovska policija je ponovo rasporedila specijalce na sjever Kosova i ostaje pitanje da li je NATO obaviješten o akciji na valjan način.

"Ukoliko se velika većina ljudi iz različitih zajednica ne osjeća kao dio političkog procesa i ukoliko društvo ne stane iza pregovora, svi pokušaji da se riješe problemi će biti nedostižni", rekao je Tanin, nazivajući dokumente potrebnim, ali nedovoljnim za trajna rešenja.

Na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u NJujorku je danas predstavljen redovni šestomesečni izveštaj o radu Unmika.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник