Ministar spoljnih poslova Srbije

Selaković: Priština ugrožava jedinstvo Savjeta Evrope

  • Извор: СРНА
  • 20.05.2022. 18:35

Zahtjev Prištine za prijem u članstvo Savjeta Evrope predsatvlja akt koji je direktno uperen protiv očuvanja jedinstva te organizacije, jednog od ključnih načela definisanih statutom Savjeta, ocijenio je danas u Torinu ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

On je na zasjedanju Komiteta ministara Savjeta Evrope ukazao da je taj zahtjev u suprotnosti sa najmanje dva člana Statuta Savjeta i sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244.

Selaković je istakao da je netačna svaka vrsta argumentacije da je takozvano Kosovo `crna rupa` u Evropi, gdje nije prisutan Savjet Evrope sa svim vrijednostima koje zastupa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije objasnio je da se Savjet Evrope u statusno neutralnom prisustvu nalazi i na prostoru južne srpske pokrajine, gdje učestvuje u organizaciji i sprovođenju različitih projekata.

On je ponovio da to nikako ne može da bude argument koji koristi suprotna strana.

"Ukoliko dođe do razvoja situacije u tom smeru, Srbija će se svim diplomatskim i političkim sredstvima boriti protiv toga, a uveren sam da u toj borbi nećemo biti sami", poručio je Selaković.

Govoreći o ukrajinskoj krizi, on je naveo da je Srbija potvrdila da je jedna od rijetkih evropskih država koja ima vrlo jasne stavove po pitanju osnovnih načela spoljne politike.

Selaković je istakao da se Srbija rukovodi osnovnim načelima Povelje UN, da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet drugih država i da poštuje međunarodno priznate granice.

Prema njegovim riječima, na današnjem zasjedanju u Torinu predstavnici sedam ili osam država govorili su na neprincipijelan način o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta nekih evropskih država, dok zemlje, čiji je teritorijalni integritet narušen, kao što je Srbija, nisu ni pomenuli.

Тагови: