Kina

Si i Vučić najavili nove investicije: Čelično prijateljstvo

  • Извор: Агенције
  • 05.02.2022. 13:43

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsjednikom Kine Si Đinpingom.

Vučić, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Kini, objavio je fotografije susreta na Instagram nalogu.

"Ovo je sedmi zvanični susret sa predsjednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom. Za nas je važno da nastavimo da gradimo dobre odnose i da naša saradnja raste u svim oblastima", napisao je on.

Srbija i Kina nemaju nijedno otvoreno pitanje, već sarađuju u brojnim oblastima, istakao je Vučić poslije sastanka i najavio jednu kinesku investiciju koja će doći u Niš.

Ukazao je da je predsjednik Si insistirao na podršci teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Takođe su, kaže, govorili i o svim infrastrukturnim projektima na kojima zajednički rade dvije zemlje, a država Kina finansira, kao što je Fruškogorski koridor, u vezi kog je nedavno Eksim banka odobrila kredit.

"O svim našim međusobnim pitanjima smo razgovarali, a tako i o vojno-tehničkoj saradnji. Si je rekao da želi ubrzanje saradnje. Rekao je da zbog Kovida-19 nije mogao da dođe u Srbiju, i da je to jedini razlog, kao i da se raduje i nada skorijoj posjeti Srbiji", prenio je Vučić.

Podsjetio je da sa Kinom Srbija uskoro otvara fabriku vakcina u Beogradu. Vučić je istakao da rezultati i trend rasta trgovinske razmjene pokazuju da su Si i on bili u pravu kada su govorili o jačanju odnosa dvije zemlje.

"Srećan sam načinom i tonom komunikacije. Si je bio veoma opušten, što za kineskog predsjednika nije čest slučaj", zaključio je Vučić.

Si: Čelično prijateljstvo

Predsjednik Kine Si Đinping istakao je u razgovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da su bilateralni odnosi dvije zemlje izdržali test vremena i pohvalio "čelično prijateljstvo".

Si je ocijenio da postoji visok nivo uzajamnog političkog povjerenja i da bilateralne veze Srbije i Kine predstavljaju model za međunarodne odnose, prenijela je agencija "Sinhua".

On je dodao i da Kina i Srbija treba da razvijaju odnose u strateškoj i dugoročnoj perspektivi i da čvrsto podržavaju međusobne ključne interese.

"Dvije zemlje trebalo bi da unaprijede visokokvalitetnu saradnju u okviru Inicijative 'Pojas i put' i da pretvore kinesko-srpsko tradicionalno prijateljstvo u opipljivije plodove saradnje koji će više koristiti građanima oba naroda", naveo je Si.

On je poručio da je Kina spremna da pruži podršku Srbiji u borbi protiv virusa korona i u jačanju saradnje u zajedničkoj proizvodnji vakcina i ekonomskom oporavku.

Podsjetimo, Vučić je juče bio na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara, gdje je bodrio reprezentaciju Srbije.

Odlazak u Peking, Vučić je iskoristio i da se sretne sa Šeikom Mohamedom Bin Zajedom.

"Razgovarao sam o ekonomskoj saradnji Srbije i UAE, kao i o zajedničkom važnom projektu - fabrici vakcina, koju u martu treba da otvorimo u Beogradu, uz pomoć zemlje domaćina Kine", napisao je on.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)