Београд

Син Муамера Зукорлића министар без портфеља, шта то значи

  • Извор: Мондо.рс
  • 30.04.2024. 12:43

Предсједник Странке правде и помирења Усаме Зукорлић биће нови министар у Влади Републике Србије.

Зукорлић ће бити именован на позицији министра без портфеља, коме ће накнадно бити додијељена област коју ће водити.

СПП је и у прошлом мандату имала министарску позицију, тада је Един Ђерлек водио бригу о равномјерном регионалном развоју. Поред њега у "Немањину" ће се уселити као министри без портфеља и Новица Тончев, Ђорђе Милићевић и Ненад Поповић.

Усаме Зукорлић је рођен 1992. године и српски је политичар и правник, уједно је и најмлађи министар у овој влади. Од 2021. обавља функцију предсједника Странке правде и помирења (СПП). Оженио се 2012. године и има четворо дјеце. Поред матерњег, говори и енглески и арапски језик. 


Милица Заветница нова министарка - ево који ресор преузима

Милица Заветница нова министарка - ево који ресор преузима

Он је син покојног Муамера Зукорлића који је био потпредсједник Народне скупштине Републике Србије, предсједник и главни муфтија Мешихата Исламске заједнице у Србији. Зукорлић је рођен 15. фебруара 1970. године у Орљу покрај Тутина. Дуго времена је био водећи верски ауторитет у Рашкој.

Шта је министар без портфеља?

У Закону о влади се наводи да влада може да има министре без портфеља. Њихов број предлаже мандатар за предсједника владе, а тај приједлог потврђује Народна скупштина при сваком избору владе. Влада може да оснује службе за стручне или техничке послове за потребе Владе или за послове који су заједнички министарствима и посебним организацијама. 


Амиџић: У Савјету безбједности нећемо износити нашу истину него чињенице

Амиџић: У Савјету безбједности нећемо износити нашу истину него чињенице

Сличан положај министрима без портфеља имају и потпредсједници Владе који нису истовремено и министри. Они такође раде по задужењима предсједника Владе, али у састав Владе улазе у својству потпредсједника. 

У сазиву Владе Републике Србије из октобра 2022. постоје три министра без портфеља и то су Новица Тончев, Ђорђе Милићевић и Един Ђерлек, подсјећа "Мондо".

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:10 Емисија: Прича се (Р)

    '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм