Трагедија каква се не памти

Сјећање на дан када је све стало: Годишњица масовног убиства у ''Рибникару''

  • 03.05.2024. 07:21

На данашњи дан прије годину дана у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду тринаестогодишњи К.К. убио је десет особа – деветоро дјеце и чувара школе. Рањено је неколико ученика и наставница историје.

У масовном убиству које је тринаестогодишњак започео 3. маја 2023. године у 8.41 убијени су: Мара Анђелковић, Бојана Асовић, Ангелина Аћимовић, Ана Божовић, Адриана Дукић, Ема Кобиљски, Катарина Мартиновић, Софија Негић, Андрија Чикић и Драган Влаховић.

Сваки 3. мај биће дан сјећања на жртве у

Сваки 3. мај биће дан сјећања на жртве у "Рибникару"

Ученик седмог разреда Основне школе "Владислав Рибникар" у Београду К. К. пуцао је из пиштоља на обезбјеђење школе, наставницу и ученике. На лицу мјеста убијено је осам ученика и радник обезбјеђења, док је још једна тешко рањена дјевојчица касније подлегла повредама. Малољетник је сам позвао полицију и предао се. Приведени су његови родитељи.

Вијест о пуцњави на Врачару, у школи у центру Београда проширила се брзо и узнемирила све грађане Србије. Родитељи, пријатељи дјеце која иди у ову школу почели су да се окупљају испред улаза не би ли сазнали нешто о својој дјеци. Нажалост, неки од родитеља примили су тог 3. маја трагичну вијест да им је дијете убијено.

Београдски синдикат објавио пјесму у знак сјећања на жртве ''Рибникара''

Београдски синдикат објавио пјесму у знак сјећања на жртве ''Рибникара''

Улаз школе у наредним данима постао је мјесто окупљања гдје су грађани одавали пошту страдалима, палили свијеће, доносили цвијеће, играчке и остављали поруке за убијене.

Медији у региону и свијету прекидали су програме и извјештавали о овом догађају.

Друштво је било у стању шока, а онда се наредне ноћи, између 4. и 5. маја, догодило ново масовно убиство у Дубони и Малом Орашју, гдје су такође изгубљени млади животи.

ОШ Рибникар објавила емотиван текст уочи годишњице убиства ђака: Љубав и доброта морају бити њихов споменик

ОШ Рибникар објавила емотиван текст уочи годишњице убиства ђака: Љубав и доброта морају бити њихов споменик

Школска година раније је завршена, а почетак нове био је у знаку сјећања на убијену дјецу.

У сусрет првој годишњици масовног убиства О. Ш. "Владислав Рибникар" објавила је на свом сајту " In memoriam" посвећен настрадалим ученицима и раднику обезбјеђења.

“Када су први пут дошли у Рибникар, као прваци, били су радознали и поносни што крећу у школу. Тада смо им обећали да ћемо их учити и научити. Обећали смо да ћемо их из Рибникара испратити као тинејџере, сигурне, слободне и спремне за оно што их у наставку живота чека. Обећали смо да ћемо их чувати. И јесмо их учили. И јесмо их чували. Нисмо их сачували. Опростите нам што нисмо успели да испунимо дато обећање...", наводи се, између осталог, на сајту школе.

Отац убијене дјевојчице из Рибникара: Два узрока довела до ове страшне трагедије

Отац убијене дјевојчице из Рибникара: Два узрока довела до ове страшне трагедије

Поводом годишњице масовног убиства организован је програм "Буђење", који треба да означи почетак вишеслојног процеса меморизације у знак сјећања на жртве.

У свим школама у Србији од 7. до 10. маја биће организована Недјеља сјећања, подсјећа РТС.

Пратите нас и путем Вибера