Priština

Skupština Kosova nije usaglasila tekst Rezolucije o dijalogu sa Srbijom

  • 31.10.2018. 21:58

Nakon gotovo osam sati debate o angažovanju predsjednika Kosova Hašima Tačija da se "razmjena teritorija" ili "korigovanje granica" uključi u dijalog između Kosova i Srbije, poslanici Skupštine Kosova nisu uspjeli da se usaglase oko zajedničkog teksta Rezolucije. Sjednica će biti nastavljena sutra.

Na kraju debate, u sali nije bilo ni kvoruma pa predložena Rezolucija od strane opozicije, Demokratskog saveza Kosova LDK, Pokreta Samoopredeljenje i Alternative, nije ni stavljena na glasanje.

Šef poslaničke grupe LDK-a Avdulah Hoti, kao predlagač Rezolucije, zatražio je da se sutra nastavi sjednica i da glasanje za Rezoluciju bude prva tačka dnevog reda. On je kazao da se prije početka sjednice može ponovo razgovarati o tekstu Rezolucije, ali da ipak insistira da se na glasanje stavi predloženi tekst Rezolucije.

Hoti je ranije predložio da Rezolucija ima samo jednu tačku "Teritorija Republike Kosovo je jedna i nedjeljiva i ni predsjednik, niti bilo ko drugi, nema prava da pregovara o cjelovitosti teritorije Kosova".

Šef poslaničke poslaničke grupe Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasnići podsjetio je da je u ime svoje partije predložio neke dodatne tačke Rezolucije kako bi se postigao koncenzus oko pitanja dijaloga sa Srbijom. Kazao je da je od opozicije očekivano da će biti konstruktivna i da neće uslovljavati "uzmi ili ostavi".

Krasnići je zatražio objašnjenje od opozicije koje su predložene tačke Rezolucije za njih sporne, te da smatra da Rezolucija treba da bude sveobuhvatna i da tretira sve o čemu se tokom dana diskutovalo u Skupštini.

Takođe je pozvao opoziciju da se, ukoliko stvarno želi da se postigne nešto zajedničko, sutra ponovo razmotri zajednički tekst Rezolucije, jer u suprotnom bi samo bio nastavak igara inaćenja, koja već mjesecima drži zemlju u zastoju.

Krasnići je ranije danas, u ime PDK-a, predložio nekoliko tačaka Rezolucije, među kojima je i izrada zajedničke platforme za dijalog, formiranje posebne skupštinske komisije koja će nadgledati pregovore i uključivanje opozicije u vladinu delegaciju za dijalog sa Srbijom.

I poslaničke grupe partija vladajuće koalicije, Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i Inicijative za Kosovo (Nisma) tražile su da se sutra harmonizuju stavovi poslaničkih grupa kako bi se glasalo za jednu Rezoluciju sa harmonizovanim tačkama.

Vanrednoj sjednici Skupštine nisu prisustvali poslanici Srpske liste.

Тагови:
  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)