Доста нелогичности

Случај нестале Данке: Пет кључних питања на која истрага мора да одговори

  • Извор: Курир
  • 28.03.2024. 23:40

У случају нестанка двогодишње Данке Илић, којој се траг губи у дворишту куће у Бањском пољу код Бора у уторак поподне, постоји много нејасноћа, а стручњаци за Курир објашњавају да у изјавама дјевојчицине мајке Иване, која је посљедња имала контакт с дјететом, постоји неколико нелогичности које треба детаљно испитати!

Како је мајка претходно рекла, она је уторак са Данком и трогодишњим сином дошла у Бањско поље у стару родитељску кућу. Даље је навела да је она на тренутак ушла у кућу да сину да воду, а да је Данка остала у дворишту. Како је још испирчала, када је изашла дјевојчице није било, па је зато почела прво сама да је тражи, да би тек послије извјесног времена позвала супруга Душана и полицију.

Нестанак мале Данке: Објављен снимак привођења тројице мушкараца у БиХ

Нестанак мале Данке: Објављен снимак привођења тројице мушкараца у БиХ

Како су испричали извори Курира, мајка је тек послије сат и по времена обавијестила мужа да им је ћерка нестала.

- Прва нејасноћа и ствар коју треба разјаснити је тачно вријеме нестанка и тачно вријеме пријаве нестанка. Даље, мајка је наводно полицији рекла да је ушла у кућу да сину сипа воду, али када је полиција дошла кућа је била закључана. То их је одмах навело на помисао да мајчине изјаве имају одређене нелогичности. Ипак, треба узети у обзир да је жена трудна, да је под стресом и да је могуће да због тога не може сасвим да реконструише ситуацију - објашњава извор.

Дјед мале Данке (2) очајан: Од кад су син и снаја отишли у полицију нисам се ни чуо ни видио са њима

Дјед мале Данке (2) очајан: Од кад су син и снаја отишли у полицију нисам се ни чуо ни видио са њима

Трећа нејасноћа јесте то што је Ивана, када је са дјецом дошла у Бањско поље, аутомобил паркирала иза куће.

- Није се паркирала са стране куће гдје је пут, него иза штале. Сада је и то сумњиво, зашто је тамо паркирала?! Није баш најјасније ни шта је Ивану навело да у уторак, по киши, доведе дјецу у напуштену кућу да се играју по блату, тако да је то четврта нелогичност која се везује за овај случај - објашњава извор.

Најновија сазнања са мјеста нестанка Данке: Полиција открила тунел дугачак 10 километара?

Најновија сазнања са мјеста нестанка Данке: Полиција открила тунел дугачак 10 километара?

Пета мистерија, каже извор Курира, је Иванино понашање.

- Она је била превише мирна када се има у виду шта јој се догодило. Својим изјавама и није превише помогла истражитељима, а посебна специфичност овог случаја је да мајка несталог дјетета не може бити подвргнута полиграфском испитивању зато што је у другом стању - каже саговорник Курира.

Пас који је трагао за људима у рушевинама у Турској, креће у потрагу за малом Данком

Пас који је трагао за људима у рушевинама у Турској, креће у потрагу за малом Данком

У очи упада и то што фотографија Данке која је објављена у свим медијима и преко система "Пронађи ме" дјелује као да је направљена управо у дворишту куће из ког је дијете нестало.

- Данка је у тренутку нестанка на себи имала маслинастозелену јакну, љубичасте панталоне, црне патике и косу везану у реп, а идентично је обучена и на тој слици. У позадини се види и аутомобил, али и сеоски амбијент и Данкин брат - објашњава извор.

Отмица се планира

Детектив Миле Новаковић, бивши начелник УКП, објашњава за Курир да је једини правац који сада може довести до истине детаљна истрага унутар породице - њихови контакти, поруке, позиви, интеракције и кретање.

Откривена имена ухапшених: Тврдили да знају гд‌је је нестала д‌јевојчица Данка

Откривена имена ухапшених: Тврдили да знају гд‌је је нестала д‌јевојчица Данка

- Мала је вјероватноћа да је пролазник само узео дијете, отмица се планира. Ако је неко желио да из било ког разлога да киднапује дјевојчицу, морао би данима да мотри на породицу како би дочекао тренутак да дијете остане само. Међутим, они су тог дана тек стигли у Бањско поље, тако да организована отмица не би требало да је опција - каже Новаковић.

Он додаје да акценат даље истраге сад мора да буде на члановима најуже породице и свим детаљима пријаве нестанка дјетета.

- Осим најуже породице, обавезно треба испитати све у њиховом окружењу, комшије, да ли су примјетили нешто чудно, видјели неке пролазнике... Свака информација у овом тренутку је јако значајна - каже саговорник.

Нелогичности

1. Да ли је чудно што је мајка послије много година дошла у село и довела дјецу да се играју у руинираној кући

2. Мајка је рекла полицајцима да је за тренутак ушла у кућу да другом дјетету да воде и да је Данка нестала практично док се она окренула, али је полиција наишла на закључану кућу

3. Мајка је по доласку у село паркирала аутомобил иза куће, иако је бло мјеста испред

4. Зашто је нестанак ћерке пријавила супругу сат и по касније

5. Мајка је приликом давања исказа у полицији била неуобичајено мирна, што апсолутно не приличи ситуацији у којој се налази

Различити мотиви

Криминолог Добривоје Радовановић каже за Курир да истрага у овом случају може ићи у више смјерова, а да има и оних најгорих.

- Ако се заиста све одиграло тако да је мајка ушла у кућу накратко и кад се вратила да дјевојчице није било, постоје четири сценарија ко би и зашто могао да киднапује дијете, а пети је да родитељи знају шта се заправо десило, иако је ово најмање вјероватно. Свака ставка се до детаља мора испитати - објашњава криминолог.

Према његовим ријечима, нада да је дјевојчица жива постоји, али свако из околине може бити осумњичен ако се испостави да је дијете киднаповано.

- Живимо у средини са разним људима. Има лудака који би дјецу отели из својих убјеђења, личне користи и болесног задовољства. Може бити да је отета од стране некога због религијских убјеђења, психичког болесника или педофила, а исто тако и да је из неких других "организованијих" разлога већ одведена преко границе, што би додатно отежало потрагу - каже за Курир криминолог Добривоје Радовановић.

Неко је умијешан и дијете је скривено?

Игор Јурић огласио се на друштвеној мрежи X (бивши Твитер) поводом система "Пронађи ме", који је у случају нестале Данке, први пут активиран у Србији.

- До јуче, нисмо могли замислити да се објава дијели на националним фреквенцијама 48 сати по нестанку, да добијамо смс, да се види на аутопуту - написао је он, а касније на једној телевизији објаснио шта је посљедња нада која је остала у вези са Данкиним нестанком.

АТВ открива: Хапшење у Сарајеву због тражења откупа за несталу Данку

АТВ открива: Хапшење у Сарајеву због тражења откупа за несталу Данку

- Добра страна је што је претражен терен и посљедња нада постоји у томе да је неко умијешан у то и да је дијете скривено из неког разлога. Ја сада очекујем да ће оперативци МУП урадити добар посао и да ћемо сазнати напокон праву истину - рекао је Јурић.

Неко је могао да јој приђе

Снежана Анђелић, дјечји психолог, гостовала је на Курир телевизији и објаснила због чега мајка евентуално није чула плач дјетета.

Познато зашто је Данкин отац ишао на полиграф, а мајка не

Познато зашто је Данкин отац ишао на полиграф, а мајка не

- Мајка већ у сљедећем тренутку, посебно у овој околини, брже може да уочи то дијете на некој дистанци него што то можете у неком тржном центру кад се догоди. Јако је кратак тај временски интервал да дијете баш тако само одлута негдје, а да се не чује плач. Дакле, том дјетету је неко могао да приђе, да му да нешто занимљиво и да га поведе, а да мајка то не чује, не види, зато што ће дијете у таквим тренуцима само поћи, па ће послије плакати кад види да маме нема - објаснила је Анђелић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.