Beograd

Spisak spasene srpske djece iz ustaških logora biće izložen u Narodnom muzeju

  • Извор: СРНА
  • 26.04.2023. 08:08

Nedavno pronađeni autentični spisak srpske djece spasene iz hrvatskih logora smrti u drugoj polovini 1942. godine, u okviru akcije Diane Budisavljević, biće izložen od danas u narednih 10 dana u atrijumu Narodnog muzeja Srbije u Beogradu, saopšteno je iz Muzeja žrtava genocida.

Spisak sa podacima oko 5.800 djece, koji je od nedavno u posjedu Muzeja žrtava genocida u Beogradu, posjetioci će moći da vide od danas u 12.00 časova.

Muzej žrtava genocida odlučio je da, zbog ogromnog interesovanja javnosti i medija, ovaj prvorazredno vrijedan artefakt privremeno bude izložen u Narodnom muzeju Srbije.

"Od petka, kada smo to objavili, naši, kao i brojni mediji u regionu, bruje o epohalnom otkriću do koga je Muzej došao. Pod oznakama `hitna vest`, `epohalno otkriće` ili `u srpskoj prestonici eksplodirala istoriografska bomba` mediji u regionu i zapadnoj Evropi ne prestaju da izveštavaju o tome da je Muzej nakon više od 80 godina došao do, kako to nazivaju, `srpske Šindlerove liste`", navodi se u saopštenju Muzeja žrtava genocida.

Pronađen spisak 5.800 srpske djece spasene iz logora smrti

Pronađen spisak 5.800 srpske djece spasene iz logora smrti


Vodeći stručnjaci i institucije u svijetu uputili su čestitke Muzeju za ovo otkriće, a prve čestitke su stigle iz SAD i Izraela.

U atrijumu Narodnog muzeja Srbije danas u 12.00 časova biće održana konferencija za novinare na kojoj će se predstavnicima medija obratiti direktor Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić. 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм