Bojkot

Srbi ne glasaju na izborima na sjeveru KiM

  • Извор: РТС
  • 23.04.2023. 12:04

U četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije održavaju se vanredni lokalni izbori. Organizuje ih Priština, nakon što su Srbi u novembru podnijeli kolektivne ostavke u prištinskim institucijama.

U trci za gradonačelnike opština na sjeveru učestvuje jedan kandidat iz srpske zajednice i devet iz redova Albanaca.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je Srbe na sjeveru KiM na bojkot nelegitimnih i nelegalnih izbora koje u četiri opštine na sjeveru KiM organizuju privremene prištinske vlasti.

- Zbog svakog nepravedno uhapšenog Srbina; zbog svake izgovorene laži Kurtijeve; zbog svakog ispaljenog metka u srpsku djecu; zbog svakodnevne represije koju trpi srpski narod; zbog neprestanog maltretiranja Srba od strane specijalnih jedinica na sjeveru; zbog straha među Srbima koju sije Kurtijeva politika; zbog svake oskrnavljene srpske svetinje i svakog porušenog spomenika; zbog nesprovođenja svih potpisanih sporazuma!! Bojkot nelegitimnih i nelegalnih izbora‼️ - napisao je Rakić danas na Fejsbuku.

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zvečana Slađana Pantović glasala je u Zvečanu na vanrednim lokalnim izborima.

Nakon povlačenja kandidature Aleksandra Јablanovića iz Partije kosovskih Srba za mjesto gradonačelnika Leposavića, Pantovićeva je jedini srpski kandidat za gradonačelnike u četiri opštine na sjeveru KiM.

Kontejneri koji zamjenjuju biračka mjesta u četiri opštine na sjeveru KiM otvoreni su u 7 časova.

U Kolašinskoj ulici u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, oko jednog od kontejnera, osim izvještača, snimatelja i policije, ništa se posebno ne dešava, javlja dopisnik RTS-a.

U poteklih sat vremena na tom mjestu na izbore je izašao samo jedan glasač albanske nacionalnosti.

Тагови: