"Otimanje imovine"

Srbi sa Kosmeta traže hitan sastanak sa Vučićem zbog najave Kurtija

  • Извор: СРНА
  • 26.10.2022. 12:43

Predstavnici Srpske liste zatražili su hitan sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zbog najave premijera samozvanog Kosova Aljbina Kurtija da će od 1. novembra početi, "otimanje imovine" Srba na Kosovu i Metohiji.

“U ime srpskog naroda sa Kosova i Metohije, a u odnosu na najavu Aljbina Kurtija da će 1. novembra početi sa otimanjem imovine naših građana i vozila sa srpskim registarskim oznakama, mi politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije tražimo hitan sastanak sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da insistiranje Prištine na sprovođenju odluke o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama izaziva strah u narodu na Kosmetu.

“Najave nasilnih akcija protiv našeg naroda od Aljbina Kurtija, posebno na sjeveru Kosova, izazivaju strah i neizvjesnost, te je potrebno da se najhitnije sastanemo i dogovorimo kako da se sačuva mir i sigurnost građana, ali i vitalni interesi našeg naroda, jer je svima jasno da naš narod ne pristaje na jednostrane poteze Prištine s ciljem progona svega što je srpsko sa ovih prostora”, naglašavaju iz Srpske liste.

U saopštenju se ukazuje da se u Kurtijevim potezima ne vidi volja za rješenjem problema, već za podizanjem tenzija.

“Posljednje izjave Aljbina Kurtija jasno ukazuju da u Prištini ne postoji volja za pronalaženjem rješenja i kompromisa, već isključivo želja za izazivanjem krize i tenzija, posebno na sjeveru Kosova. Srpski narod na Kosovu i Metohiji vjeruje svojoj državi Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću da ćemo zajedno odgovoriti svim izazovima koji su pred nama”, poručuju iz Srpske liste.