Дјелић трагичне историје

Србија купила "Хитлерову" директиву

 • Извор: Агенције
 • 29.11.2023. 20:03

Србија је купила данас у поподневним часовима злогласну директиву бр. 25 од 27. марта 1941. године којом је њемачки канцелар Адолф Хитлер издао наређење за напад на Краљевину Југославију и Краљевину Грчку.

Влада Републике Србије обезбиједила је неопходна средства како би данас у послијеподневним часовима био купљен један од најзначајнијих докумената за цјелокупну историју српског народа.

Директива бр. 25, потписана од стране Адолфа Хитлера, сачињена је у 13 оригинала од којих је један од њих од данас у власништву Србије.

Овај документ, чији је садржај означио почетак Другог свјетског рата на цјелокупној територији Краљевине Југославије, а до њега је дошло у раним јутарњим часовима 6. априла 1941. године, упоредив је по свом значају са телеграмом објаве рата Краљевини Србији од стране Аустро-Угарског Царства од 28. јула 1914. године.

Издајући наређење за почетак здружених борбених дејстава против Краљевине Југославије и Краљевине Грчке, њемачки канцелар Адолф Хитлер овим документом означио је почетак четворогодишњих драматичних борби и безмјерног страдања цивилног становништва, а посебно припадника српског народа.


Поред осталог, овај документ садржи и експлицитну наредбу за спровођење бруталних ваздушних напада и даноноћно бомбардовање Београда, спремност да се након окупације Југославије дијелови њене територије предају Бугарској и Мађарској, као и то да ће "политичким обећањима Хрватима бити пооштрена унутрашња политичка затегнутост у Југославији".

Садржај ове директиве резултирао је, поред осталог, и стварањем свих неопходних предуслова за успостављање Независне Државе Хрватске, односно за отпочињање геноцида над припадницима српског народа на њеној цјелокупној територији.


Млади бх. сточар ужива у свом послу: Звали су ме у Аустрију, али нећу

Млади бх. сточар ужива у свом послу: Звали су ме у Аустрију, али нећу

Овај непроцјењиво вриједан документ и историјски извор који се од данас налази у поседу Републике Србије, истовремено је представљао и злослутни наговјештај бројних драматичних, трагичних, али и херојских догађаја који су обиљежили период Другог свјетског рата на читавом простору окупиране Краљевине Југославије.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.