Дјелић трагичне историје

Србија купила "Хитлерову" директиву

  • Извор: Агенције
  • 29.11.2023. 20:03

Србија је купила данас у поподневним часовима злогласну директиву бр. 25 од 27. марта 1941. године којом је њемачки канцелар Адолф Хитлер издао наређење за напад на Краљевину Југославију и Краљевину Грчку.

Влада Републике Србије обезбиједила је неопходна средства како би данас у послијеподневним часовима био купљен један од најзначајнијих докумената за цјелокупну историју српског народа.

Директива бр. 25, потписана од стране Адолфа Хитлера, сачињена је у 13 оригинала од којих је један од њих од данас у власништву Србије.

Овај документ, чији је садржај означио почетак Другог свјетског рата на цјелокупној територији Краљевине Југославије, а до њега је дошло у раним јутарњим часовима 6. априла 1941. године, упоредив је по свом значају са телеграмом објаве рата Краљевини Србији од стране Аустро-Угарског Царства од 28. јула 1914. године.

Издајући наређење за почетак здружених борбених дејстава против Краљевине Југославије и Краљевине Грчке, њемачки канцелар Адолф Хитлер овим документом означио је почетак четворогодишњих драматичних борби и безмјерног страдања цивилног становништва, а посебно припадника српског народа.


Поред осталог, овај документ садржи и експлицитну наредбу за спровођење бруталних ваздушних напада и даноноћно бомбардовање Београда, спремност да се након окупације Југославије дијелови њене територије предају Бугарској и Мађарској, као и то да ће "политичким обећањима Хрватима бити пооштрена унутрашња политичка затегнутост у Југославији".

Садржај ове директиве резултирао је, поред осталог, и стварањем свих неопходних предуслова за успостављање Независне Државе Хрватске, односно за отпочињање геноцида над припадницима српског народа на њеној цјелокупној територији.


Млади бх. сточар ужива у свом послу: Звали су ме у Аустрију, али нећу

Млади бх. сточар ужива у свом послу: Звали су ме у Аустрију, али нећу

Овај непроцјењиво вриједан документ и историјски извор који се од данас налази у поседу Републике Србије, истовремено је представљао и злослутни наговјештај бројних драматичних, трагичних, али и херојских догађаја који су обиљежили период Другог свјетског рата на читавом простору окупиране Краљевине Југославије.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.