Vojislav Vuletić

Srbija neće imati problema sa gasom tokom zime

  • Извор: РТС
  • 23.08.2022. 10:32

Srbija neće imati nikakvih problema sa gasom tokom predstojeće zime, jer je dobro popunila svoja skladišta i još ih puni, rekao je Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije.

- Mislim da Srbija nema apsolutno nikakvih problema sa gasom ima Balkanski tok, ima mogućnost snabdijevanja i preko Ukajine i Mađarske. Istovremeno je dogovoreno sa Mađarima da oko 500 miliona metara kubnih gasa skladištimo u njihovom skladištu, a imamo i naše skladište Banatski dvor - rekao je Vuletić za RTS.

Komentarišući cijenu gasa u Evropi koja je premašila 3.000 dolara za 1.000 metara kubnih, nakon vijesti o trodnevnom prestanku rada gasovoda "Sjeverni tok" zbog remonta, Vuletić je istakao da je to previsoka cijena koju teško ko može da izdrži.

On je objasnio da gas po toj cijeni u ovom trenutku kupuju oni koji ga nisu ugovorili na vrijeme sa "Gaspromom", ali i oni koji imaju potrebe, ne za grijanjem jer nije zimski period, nego koriste gas kao industrijsku ili hemijsku sirovinu i moraju da ga kupe da ne bi stala proizvodnja.

Vuletić smatra da ta cijena možda i može da se plati za neku manju količinu sada u ljetnom periodu kada su potrebne manje količine gasa, ali da neće biti moguće da se plati na zimu kada budu potrebne mnogo veće količine gasa.

Тагови: