Srbija: Prvi put usvojen zakon o obnovljivim izvorima energije

  • 20.04.2021. 20:06

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je večeras sva četiri zakona iz oblasti rudarstva i energetike, među kojima prvi put Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije. Usvojeni su i Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, te Zakon o energetici.

Ministar rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je tokom rasprave da ovi zakoni predstavljaju prekretnicu u energetskoj politici Srbije koja se do sada bazirala na korišćenje energije iz termoelektrana i hidroelektrana.

Ona je istakla da ovi zakoni znače da se energetska politika Srbije ubuduće bazira na korišćenju obnovljivih izvora energije i efikasnom korišćenju energije, kao i da bi trebalo da doprinesu klimatski održivom privrednom razvoju Srbije.

Mihajlovićeva je navela da će ovi zakoni omogućiti zelene investicije i zelenu energetiku, te dodala da je cilj Srbija da učešće energetike kao pokretača privrednog razvoja bude povećano sa pet odsto na 10 odsto bruto domaćeg proizvoda /BDP/.

Ovim zakonima Srbija se usklađuje sa evropskim direktivama iz oblasti zaštite životne sredine, prenijeli su beogradski mediji.

Novi zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije trebalo bi da omogući nove investicije u obnovljive izvore energije i povećanje njihovog učešća u ukupnoj proizvodnji energije.

Uvođenjem instituta kupca-proizvođača građani će moći da postavljanjem solarnih panela na krovovima proizvode električnu energiju za svoje potrebe, te time umanje račun za utrošenu električnu energiju, a viškove da plasiraju u mrežu.

Zakonom se uvodi zabrana izgradnje hidroelektrana bilo kog tipa i snage u zaštićenim područjima.

Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije trebao bi da omogući ostvarivanje ušteda energije i da doprinese održivom korišćenju prirodnih i drugih resursa, a građanima će biti olakšano dobijanje subvencija za zamjenu prozora, vrata, izolacije fasada i sistema za grijanje.

Zakon o energetici omogućiće usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, obezbijediti sigurnost isporuke i snabdijevanja energijom i energentima i uvođenje novih učesnika na tržištu energije.

Uvodi se pravo na status energetski ugroženog kupca i umanjenje računa ukoliko građani ispune propisane kriterijume, kao što već imaju kupci električne energije i gasa iz te kategorije.

Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima trebao bi da stvore uslove za efikasnije i održivo upravljanje mineralnim i drugim geološkim resursima Srbije i povećanje investicija u geološka istraživanja i rudarstvo.

Potvrđene mineralne rezerve u Srbiji su oko 200 milijardi dolara i jedan od ciljeva je da se efikasnijim korišćenjem rudnog bogatstva poveća učešće rudarskog sektora u BDP-u sa sadašnjih 1,9 odsto na četiri do pet odsto u narednih pet godina. 

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.