Kosovo i Metohija

Srpska lista traži da KFOR i EULEKS rasporede snage na sjeveru

  • Извор: СРНА
  • 24.06.2023. 15:54

Srpska lista danas je još jednom pozvala Kfor i Euleks da postave svoje snage na svim važnim tačkama na sjeveru Kosova i Metohije i spriječe pogoršanje situacije na terenu.

"Neosnovana hapšenja i prebijanje Srba, marširanje do zuba naoružanih albanskih jedinica, patroliranje oklopnim vozilima pored srpskih majki sa djecom ima za cilj dodatno zaoštravanje situacije na terenu kako bi se izvršio tihi progon srpskog naroda sa svojih ognjišta, na šta međunarodna zajednica mora najhitnije da odgovori", upozoravaju iz Srpske liste.

Podmetanje oružja i nastojanje da se kriminalizuje čitav sjever Kosova i Metohije, ističu, dio je propagandne mašinerije premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija i prištinskog ministra unutrašnjih poslova Dželala Svečlja.

Tzv. kosovska policija pokušava nova hapšenja Srba, građani uznemireni

Tzv. kosovska policija pokušava nova hapšenja Srba, građani uznemireni

Iz Srpske liste upozoravaju da Kurti i Svečlja nastoje pronaći alibi za prisustvo do zuba naoružanih specijalaca ROSU u opštinama na sjeveru pokrajine u kojima mjesecima izazivaju incidente.

"U trenutku kada međunarodna javnost shvata da je Kurti spreman da izazove sukobe i kada skoro mesec dana Srbi mirno i demokratski protestuju ispred zgrada opština, podmetanje oružja i razne vojne opreme je samo dio propagandne aktivnosti Prištine s ciljem dalje eskalacije na terenu", ocjenjuju iz Srpske liste.

Laži Svečlje, kako se navodi, potvrđuje ukradeno vozilo u kome su navodno pronašli oružje i opremu, a tablice na njemu su nevažeće tri godine.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije: Izvršićemo sva naređenja vrhovnog komandanta

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije: Izvršićemo sva naređenja vrhovnog komandanta

Iz Srpske liste pitaju kako je vozilo moglo da prođe neopaženo 40 kilometara, kako tvrdi Svečlja, pored svih ilegalnih punktova koje je njegova policija postavila?

"Naselje u kome je pronađeno vozilo nedeljama je pod nadzorom kosovske policije i međunarodnih snaga, a Svečlja je prije dolaska ekipa ROSU i KFOR-a unaprijed znao šta se nalazi u vozilu i to objavio na društvenim mrežama", navode iz Srpske liste.

Srpska lista poručuje da odbacuju nasilje, što su dokazali svih ovih nedjelja na mirnim i demokratskim protestima na kojima su pozivali na mir i dijalog kako bi se stvari vratile u normalne tokove, a politički problemi rješavali za stolom, a ne pod institucionalnom represijom koju danas doživljava srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.