Reakcija

Srpska lista: Zabrana ulaska patrijarhu mrlja na obrazu boraca za ljudska prava

  • Извор: СРНА
  • 26.12.2022. 17:40

Srpska lista pozvala je sve koji se smatraju borcima za ljudska prava da podignu glas i osude sraman čin vlasti samoproglašenog Kosova da spriječe Njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija da posjeti Kosovo i Metohiju, te istakla da će ćutanje na ovo grubo kršenje osnovnih prava srpskog naroda biti mrlja na obrazu međunarodne zajednice.

"Antisrpski režim premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija danas je, poslije ukidanja svih prava Srbima na Kosovu i Metohiji, otišao i korak dalje sprečavajući poglavara srpskog patrijarha da bude sa svojim vjernim narodom i u svojoj crkvi", saopšteno je iz Srpske liste, najbrojnije političke partije kosovskometohijskih Srba.

Iz Srpske liste poručuju da svi oni licemjeri koji govore o slobodi kretanja na sjeveru Kosmeta imaju priliku da sada javno osude Kurtija i njegovo ukidanje prava na slobodu kretanja srpskom narodu, pa čak i srpskom patrijarhu.

Iz Srpske liste ističu da, u danu kada hrišćani po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju Božić i mole se za mir, Kurti i njegove sluge ne dozvoljavaju da patrijarh srpski bude uz svoj narod i da još jednom svojim autoritetom pozove na mir i suživot na Kosovu i Metohiji.

"Znajući koji značaj Srpska pravoslavna crkva ima među našim građanima lako je shvatiti sav revolt i ogorčenost svakog pravoslavca zbog ove sramne i ničim izazvane odluke", navodi se u saopštenju.

Policija samoproglašenog Kosova danas nije dozvolila NJegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju da pređe administrativni prelaz Merdare, rečeno je Srni u Sekretarijatu Raško - prizrenske eparhije u Gračanici.

Iz Sekretarijata su precizirali da policija samoproglašenog Kosova u 14.30 časova nije dozvolila prelazak patrijarhu Porfiriju koji je krenuo u Manastir Gračanicu.