Novi problemi u Grdeličkoj klisuri

Srušio se potporni zid na Koridoru 10  

  • 20.08.2018. 16:40

Potporni zid koji se tokom jučerašnjeg dana delimično obrušio na Koridoru 10, danas se srušio u potpunosti, javio je reporter Prve televizije sa lica mjesta.

U pitanju je potporni zid koji se u proteklih pet mjeseci djelimično obrušavao čak tri puta.

Koridori Srbije će, sa konsultantima i nadležnima koji učestvuju u izgradnji južnog kraka Koridora 10 u Srbiji u narednih 10 dana utvrditi šta je dovelo do urušavanja zaštitne kosine u Grdeličkoj klisuri kod Predejana, izjavio je danas zamjenik šefa projekta "Jug" Leonid Vuković.

Već su angažovani stručnjaci koji će raditi na sanaciji.

Vuković je rekao da su geodetska i merenja stabilnosti konstrukcije ukazivale na to da je ona preopterećena, a da su u junu Koridori Srbije odlučili da se dio kosine dodatno stabilizuje izgradnjom zaštitne galerije i nasipa i da su radovi počeli prije pet dana.

"Nažalost, događaji su nas pretekli", rekao je Vuković novinarima danas u trenucima dok je zemljište iznad autoputa i dalje bilo aktivno.

Na dionici od Grdelice do Caričine doline, ispred tunela Predejane, u dužini od 100 metara, došlo je do oštećenja potporne konstrukcije i destabuilizacije dijela zaštitne kosine, čija je ukupna dužina 725 metara.

Građevinska inspekcija juče je obišla teren, a na licu mjesta su održani hitni sastanci svih nadležnih - izvođača radova, stručnog nadzora, investitora, projektanta kako bi se što prije utvrdili razlozi i definisali hitne mjere za sanaciju dijela gradilišta, kako bi radovi na cjelokupnoj deonici priveli kraju u planiranom roku do 31. decembra.

Vuković je istakao da nijedan radnik nije povređen, nije pričinjena šteta na mehanizaciji, niti materijanla šteta prema trćim licima.

Vuković je dodao da se zbog kompleksih i heterogenih geoloških uslova na tom dijelu gradilišta, vrši stalan monitoring stabilnosti i pomjeranja svih konstrukcija, odnosno objekata na gradilištu, uključujući i kosi

Napomenuo je da se u Grdeličkoj klisuri na izgradnji južnog kraka Koridora 10 stabilizacija kosina izvodi na 155.000 kvadratnih metara.

Izvođač radova na ovom potezu je španska kompanija Azvi, a stručni nadzor vrši konzorcijum „Louis Berger i Egnatia Odos".

Izvođenje ovih radova finansira Evropska Investiciona banka.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм