MMKS

Stanišiću i Simatoviću po 15 godina zatvora

  • Извор: СРНА
  • 31.05.2023. 12:32

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu (MMKS) izreklo je konačnu presudu nekadašnjim čelnicima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, po kojoj su Stanišić i Simatović osuđeni na po 15 godina zatvora.

Stanišića, koji je bio prisutan u sudnici, zastupali su Vejn Džordaš i Džo Holms, dok su Simatovića, koji je prisustvovao putem video-veze, zastupali Vladimir Petrović i Mihajlo Bakrač.

Današnjem saslušanju i izricanju presude predsjedavala je sudija Grasiela Gati Santana, koja je pročitala sažetak sudskog i žalbenog postupka, uključujući žalbe Stanišića i Simatovića, te raniji komentar Žalbenog vijeća na žalbe.

Pogledajte privođenje uhapšenih Banjalučana

Pogledajte privođenje uhapšenih Banjalučana

Tužilaštvo Mehanizma zatražilo je 25. januara da se Stanišić i Simatović osude i za druge optužbe, od kojih su ranije oslobođeni, a ne samo za navodna krivična djela počinjena u Šamcu, za koja su osuđeni na po 12 godina zatvora.

Timovi odbrane Stanišića i Simatovića zatražili su dan ranije oslobađajuću presudu za dvojicu bivših zvaničnika i iznijeli argumentaciju u okviru žalbe.

ATV saznaje: Ovo su Banjalučani uhapšeni u akciji “Polo”

ATV saznaje: Ovo su Banjalučani uhapšeni u akciji “Polo”

Stanišić i Simatović su osuđeni u prvostepenoj presudi 30. juna 2021. godine na po 12 godina zatvora prema optužbama za navodne ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Žalbe na prvobitnu presudu podnijeli su Stanišić, Simatović i Kancelarija Tužilaštva MMKS.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм