Pušten na privremenu slobodu

Frenki Simatović na slobodi! Bivši komandant JSO pušten iz Haga!

  • 31.08.2023. 11:49

Osnivač i bivši komandant Jedinica za specijalne operacije Franko Simatović zvani Frenki oslobođen je izdržavanja kazne po Haškoj presudi i prevremeno danas pušten na slobodu iz zdravstvenih razloga, ekskluzivno saznaje Kurir iz više nezavisnih izvora.

Kako saznaju "Novosti", Simatović je pušten na privremenu slobodu i stiže u Srbiju.

Stanišiću i Simatoviću po 15 godina zatvora

Stanišiću i Simatoviću po 15 godina zatvora

Razlog za ovu odluku suda je jer u zatvorskim uslovima ne može da prima terapiju koja mu je neophodna.

Podsetimo, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove sa sjedištem u Hagu (Mehanizam) izrekao je pravosnažne presude od po 15 godina zatvora nekadašnjim čelnicima resora Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, u maju ove godine.

To je, inače, bio najduži sudski proces u istoriji ovog suda. 

Trajao je pune dvije decenije.

Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koje je dovelo do zločina u Bijeljini, Zvorniku, Šamcu, Doboju, Sanskom Mostu, Trnovu.

Prvostepenom presudom u junu 2021. godine Stanišić i Simatović su osuđeni na kazne zatvora od po 12 godina, da bi ove godine ona bila preinačena na 15 godina.

Stanišić je bio načelnik Službe državne bezbjednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a Simatović njegov zamjenik. Obojica su uhapšeni 13. marta 2003. godine u akciji Sablja.

(Kurir)

Пратите нас и путем Вибера