Ministarstvo pravde Srbije

Stigao zahtjev za izručenje Huseina Mujanovića

  • 22.08.2018. 11:42

U Ministarstvo pravde Srbije danas je stigao zahtjev Ministarstva pravde BiH za izručenje Huseina Mujanovića koji je uhapšen krajem jula prema potjernici MUP-a Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim civilima u sarajevskim naseljima Hrasnica i Sokolović kolonija.

"Zahtev za izručenje iz BiH je stigao i u toku dana će biti prosleđen nadležnom sudu na dalje postupanje", rečeno je Srni u Ministarstvu pravde Srbije. 

Mujanović je bio ratni upravnik logora u Hrasnici, a uhapšen je na graničnom prelazu Priboj-Uvac. 

Nakon hapšenja Mujanoviću, koji ima državljanstvo BiH, određen je pritvor do tri mjeseca, a predmet protiv njega zaveden je i u Tužilaštvu BiH. 

U Centru za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Srni je ranije rečeno da se Mujanović nalazi u njihovoj bazi bošnjačkih ratnih zločinaca kao upravnik logora u Hrasnici od jula do kraja septembra 1992. godine. 

Prema podacima ovog centra, za vrijeme upravljanja Mujanovića ovim logorom ubijeno je više od 10 logoraša Srba, a u tom logoru zatvorenici su surovo mučeni. 

Mujanović je bio pripadnik muslimansko-hrvatskih formacija i na teret mu se stavljaju zločini nad srpskim civilima od aprila 1992. do kraja 1994. godine u naseljima Hrasnica i Sokolović kolonija. 

Ministarstvo pravde BiH je zvaničan zahtjev, uz popratnu dokumentaciju Tužilaštva BiH, dostavilo ministarstvu u Srbiji koje će ga proslijediti Vjeću za ratne zločine Višeg suda u Beogradu (Specijalnom sudu) po čijem nalogu je osumnjičeni i pritvoren. 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.