Ivica Dačić u Beču

Štrahe protiv formiranja vojske Kosova

  • 19.10.2018. 15:04

Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe izjavio je danas u Beču da je protiv članstva samoproglašenog Kosova i Metohije u Interpolu, kao i protiv formiranja takozvane vojske Kosova.

On je na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem rekao da se na pitanja o članstvu samoproglašenog Kosova u Interpolu i formiranja takozvane vojske Kosova ne može dati pozitivan odgovor dok pitanje Kosova i Metohije ne bude riješeno na nivou UN. 

"Sve dok nemamo rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244, a ona je obavezujuća za obje strane, ne može se govoriti o članstvu u Interpolu i vojsci. Bez rješenja koje je u skladu sa Rezolucijom 1244 nema daljih koraka", poručio je Štrahe. 

On je rekao da na Balkanu postoje otvorena pitanja koja treba riješiti i koja se ne smiju "unijeti u EU", prenijeli su beogradski mediji. 

Prema njegovim riječima, u tome odgovornost imaju Beograd i Priština koji treba da doprinesu mirnom rješavanju otvorenih pitanja. 

Štrahe je rekao da su vođeni razgovori "i da je kao moguće rješenje čak razmotrena razmjena teritorija s ciljem uspostavljanja održivog mira". 

"To je sada, čini se, na ledu, ali pokazuje da postoje prave inicijative koje mogu voditi ka dogovoru, ako su obje strane dobre volje i ako, prije svih, međunarodna zajednica ispoštuje i prihvati rezultate dogovora", rekao je on. 

Štrahe je istakao da već duže njeguje prijateljski kontakt sa srpskim političarima i da se to sada proširuje na nivo dvije vlade. 

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина