Kurc ih predložio

Novi ministri u prelaznoj vladi Austrije položili zakletvu

  • 22.05.2019. 16:32

Novi ministri u prelaznoj vladi Austrije položili su danas zakletvu, a u njoj se, na mjestima koja su ostala upražnjena poslije povlačenja članova iz redova Slobodarske partije Austrije (FPO), nalaze sada stručnjaci.

U novoj, prelaznoj austrijskoj vladi ministarstvo odbrane vodi vojno lice, zamjenik načelnika generalštaba vojske Austrije, generalpukovnik Johan Luif, koji je, inače, bio u međunarodnim misijama na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

Njega je, kao i druge eksperte - visoke državne službenike, predložio kancelar Sebastijan Kurc.

Ministar odbrane je iskusan vojnik, zamjenik načelnika generalštaba i šef Direkcije u generalštabu.

U prelaznoj vladi su i bivši predsjednik višeg suda Ekart Rac, koji je na mjestu ministra unutrašnjih poslova, šef socijalnog resora biće Valter Pultner, blizak opozicionoj SPO, a šefica austrijske kontrole leta Valeri Hakl je na čelu ministarstva infrastrukture i saobraćaja, dok će ministarstvo sporta i državne uprave voditi Juliane Bogner Štraus, koja je već na dužnosti kao ministarka za pitanje žena, a vicekancelar Hartvig Leger je postao ministar finansija.

Na mjestu šefa diplomatije ostala je Karin Knajsl, koja je došla u vladu preko FPO-a, ali ne kao članica, već kao nezavisni kandidat.

Predsjednik Austrije Aleksander Van der Belen, pred polaganje zakletve novih ministara, ukazao je da zbog vanredne situacije u kojoj se nalazi zemlja želi da novim članovima vlade da nekoliko savjeta i smjernica.

- Podsjetio bih vas na šta se oslanja demokratija. Demokratija znači traženje većina uz zaštitu manjina, zbog čega je potreban stalni dijalog, uspostavljanje povjerenja i spremnost na kompromis u cilju zajedničke dobrobiti. Demokratija ne znači nametanje svog stava. Politika je zanat koji zahtijeva poštovanje prema drugima - rekao je austrijski predsjednik.

Van der Belen je poseban akcent stavio na EU.

- Ujedinjena Evropa je najbolja ideja. Nemojte to zaboraviti i dajte doprinos toj ideji kako bi Austrija imala konstruktivnu ulogu u EU i aktivno učestvovala u potrebnim reformama - poručio je on.

Austrijski parlament u ponedjeljak će održati vanrednu sjednicu posvećenu aferi koja je dovela do pada vlade, to jest snimcima koji su se pojavili u javnosti na kojima se vidi kako doskorašnji vicekancelar i lider FPO-a Hajnc-Kristijan Štrahe jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм