Suđenje nesavjesnom vozaču zbog gaženja penzionera

  • 15.12.2020. 08:50

Saslušanjem vještaka neuropsihijatrijske i saobraćajne struke je pred Višim sudom u Nišu nastavljeno suđenje Predragu Dunjiću (49) iz Blaca, koji se tereti da je 27. januara 2019. u Ulici Miloša Obilića u Prokuplju, svojim vozilom BMV pregazio Tomislava Milenkovića (88), koji je u besvjesnom stanju ležao na sredini ulice, i vukao ga tridesetak metara.

Kako navodi Više javno tužilaštvo, Dunjić je bio nesposoban da upravlja motornim vozilom, jer je bio u stanju teške alkoholisanosti s obzirom na to da je u krvi imao 1,33 promila alkohola. On je optužen za teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Natavak u februaru

Suđenje će biti nastavljeno 1. februara. Postupak se vodi pred Višim sudom u Nišu jer se prokupačko pravosuđe oglasilo nenadležnim s obzirom na srodstvo žrtve sa jednim od njihovih službenika, pišu Novosti.

Iako je, kako je ustanovljeno, vozio 20 kilometara na čas, kroz ulicu pod snijegom i ledom, u kojoj su i trotoara bili neprohodni zbog sniježnih nanosa i parkiranih automobila, optuženi nije usporio niti zakočio čak ni kada je uočio Milenkovića, koji je ležao nasred ulice u besvjesnom stanju, leđima okrenut prema kolovozu. Na sudu nije bilo riječi o tome zbog čega je nesrećni čovek ležao bez svijesti, niti da li je uopšte bio živ u trenutku nesreće.

– Pregazio ga je i vukao sve do raskrsnice – stoji u optužnici.

Kako je istakao sudski vještak neuropsihijatrije Dragana Aranđelović, Dunjić je imao 1,33 promila alkohola, što je stanje lakog pijanstva, ali dovoljno velikog da utiče na oštrinu vida, procjenu situacije i prostornih odnosa, kao i sporije reagovanje.

Vještak saobraćajne struke Dejan Bogićević iznio je svoje viđenje i rekao da toga dana u ulici u kojoj se dogodila nesreća rasvjeta jednim delom nije radila.

– U noćnim uslovima koristi se dugo svetlo, a u slučaju dobre osvetljenosti, kratko. S obzirom na to da su postojale i neosvjetljene i osvjetljene deonice, na sudu je da odluči da li je trebalo da koristi dugo ili kratko svjetlo. U svakom slučaju, takvo osvjetljenje je smanjivalo mogućnost uočavanja prepreke na putu – rekao je Bogićević.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина