Potvrdio generalni direktor

"Telekom" sljedeće sedmice ulaže žalbu zbog gašenja MTS-a na KiM

  • Извор: СРНА
  • 18.08.2023. 14:50

"Telekom Srbija" će sljedeće sedmice uložiti žalbu zbog gašenja MTS-a na Kosovu i Metohiji zbog bizarnog razloga, a ukoliko žalba ne bude usvojena, tražiće na sudu privremenu mjeru stavljanja sporne odluke van snage, rekao je generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić.

On je naveo da "Telekom" nije dobio odgovor na optužbe da se njegov radnik navodno u jednom trenutku legitimisao pasošem Srbije prilikom predaje neke dokumentacije, što je apsurdan razlog i da je time, navodno, prekršen ustav.

"Zamislite da vam neko kaže da vam član menadžmenta nema dobar pasoš i da hoće zbog toga da vam ugase firmu. Čak i taj broj pasoša koji su stavili nije tačan", naveo je Lučić.

Lučić: Signal

Lučić: Signal "Telekoma" neće biti ukinut na KiM

On napominje da je MTS baš registrovan na Kosovu i Metohiji po kosovskim zakonima i da su odgovorna lica registrovana prištinskom ličnom kartom.

"Jedini izlaz iz ovoga je da oni moraju da prihvate da su napravili grešku. Ako ne usvoje žalbu, tražićemo na sudu privremenu mjeru da zaustavimo izvršenje", rekao je Lučić za Tanjug.

On kao razloge za ovakve postupke prema "Telekomovom" MTS-u, koji zapšljava 250 radnika i ima 80.000 korisnika, vidi u pojačanom pritisku na Srbe i njihove institucije na Kosovu i Metohiji od kada je na vlast u Prištini došao Aljbin Kurti.

"Drugi razlog je što je na isti način probao prije tri mjeseca da ugasi najjači opozicioni medij `Klan Kosova` u njihovom `APR`, jer je u registraciji njihovoj pisalo `Peć Republika Srbija`. Kada je ustala međunarodna zajednica, bili su protesti novinara i sud je stavio privremenu mjeru i van snage tu odluku", pojasnio je Lučić.

Priština udara na preduzeće kojima u dokumentaciji stoji Srbija, među njima i MTS

Priština udara na preduzeće kojima u dokumentaciji stoji Srbija, među njima i MTS

On je dodao da "Telekom" ima povjerenje u međunarodnu zajednicu koja nadgleda Briselski sporazum, a MTS je bio lijep primjer funkcionisanja jednog dijela Briselskog sporazuma.

"Radi se na tome da se bespovratno sruši Briselski sporazum. Nadamo se da će razum prevladati i da nećemo morati sudski da tražimo naknadu štete, da se to stavi van snage i da će se to usvojiti u ove dvije nedjelje do isteka 30. dana kada odluka postaje pravosnažna", rekao je Lučić.

On je dodao da se vrši i paralelni pritisak preko kosovske agencije za zaštitu konkurencije koja sada ispituje kako je MTS kupio neke kablovske operatere, iako su kupljeni 2019. i 2020. godine kada je postojao stari zakon koji je definisao akvizicije.

Petković: Beograd neće tolerisati samovolju Prištine u napadu na

Petković: Beograd neće tolerisati samovolju Prištine u napadu na "MTS"

Lučić je naveo da je "Telekom Srbija" kompanija koja snažno promoviše saradnju sa EU i američkim institucijama, koja je dovela "Euronjuz", "Blumberg", partner je i sa "Vodafonom" i jedina kompanija na zapadnom Balkanu koja ima ugovor sa Evropskom investicionom bankom, kao i predstavništvo u Briselu.

Sada je međunarodna zajednica na ispitu, kaže direktor "Telekoma" i dodaje da se nada da će pod američkim i evropskim pritiskom razum prevladati, jer bi posljedice nasilnog gašenja MTS-a bile ogromne.

"Ostaviti 30.000 porodica bez komunikacije sa Srbijom i u nemogućnosti da gledaju srpske kanale, dodatno bi uznemirilo srpsku zajednicu i oni bi bili odsečeni od svijeta. To bi bio dodatni motiv da se i oni koji su ostali tamo odsele", smatra Lučić.

On ističe da se 5G frekvencija dijeli "ispod žita" za neka dva druga operatera, te da Priština ne raspisuje tender za treću mobilnu licencu jer bi pobijedio "Telekom" koji je najjači operater na zapadnom Balkanu i koji će prije ili kasnije doći do toga da bude najveći operater na Kosovu i Metohiji.

Od Moskve do Sibira: Širom Rusije osvanuli grafiti

Od Moskve do Sibira: Širom Rusije osvanuli grafiti "Kad se vojska na Kosovo vrati"

On dodaje da je "Telekom" prisutan u centralnoj Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, tako da ima najviše interesa da gradi mrežu i na Kosovu i Metohiji.

Lučić je najavio da će "Telekom" proširiti poslovanje prvo na Tursku, gdje ima nekoliko miliona ljudi koji govore srpski jezik, a zatim i na SAD i Kanadu, te navodi da je ponosan što je "Telekom Srbija" postao mobilni operater u NJemačkoj.

"Telekom Srbija" je nedavno obaviješten iz Prištine da će njegova firma MTS na Kosovu i Metohiji biti izbrisana iz kosovskog registra uz obrazloženje da su na neki način prekršili ustav. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

    'Микродржава: Малта, документарни програм (Р)

  • 13:15 Аграр (Р)

    ''Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.