Sastanak sa Vučićem

Tri zahtjeva Kurtiju: Lajčak i Eskobar pred dolazak u Beograd

  • Извор: Sputnjik
  • 06.06.2023. 08:32

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da su on i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar zatražili od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da dođe do smirivanja situacije na sjeveru KiM, održavanja novih izbora i povratka dijalogu.

Lajčak i Eskobar danas dolaze u Beograd, gdje će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lajčak je, nakon sastanka u Prištini koji je kasno sinoć trajao oko dva sata, rekao da nije postignut dogovor sa Kurtijem o održavanju izbora na sjeveru KiM.

On je precizirao da je, zajedno sa Eskobarom, predstavio Kurtiju predlog međunarodne zajednice od tri glavne tačke - deeskalacija situacije na sjeveru KiM, brzo održavanje novih izbora i povratak dijalogu.

Nova provokacija tzv. kosovske policije u Zvečanu

Nova provokacija tzv. kosovske policije u Zvečanu

„Da smo postigli dogovor (o izborima), rekao bih to“, naveo je Lajčak. On je ocijenio da je sastanak sa Kurtijem bio „dug, iskren i težak“.

Lajčak je rekao da su novi albanski gradonačelnici u opštinama na sjeveru KiM izabrani legalno, ali da nemaju legitimitet.

“Legalnost ne znači predstavljanje i legitimitet i to je problem koji imamo na sjeveru. Stoga je u interesu Kosova, u interesu svih, da imamo gradonačelnike koji imaju legalitet, ali i legitimitet”, naveo je Lajčak.

Brnabić: Spremna sam da podnesem ostavku

Brnabić: Spremna sam da podnesem ostavku

Eskobar je rekao da se nada da će njihovi zahtjevi biti saslušani, a na pitanje da li je Kurti prihvatio predloge koje su izneli odgovorio je da su „na početku misije“.

On je dodao da „SAD poštuju autoritet prištinske vlade i njen ustav“, ali je istakao da je poštovanje zakona „nešto drugo“ i da pokušava da pronađe „formulu za harmoniju među etničkim grupama“.

„Nikada nisam vidio ovoliko jedinstva u transatlantskoj zajednici. SAD, EU, NATO i skoro svi prijatelji Kosova imali su iste zahtjeve. Nadamo se da ćemo biti saslušani“, poručio je Eskobar, prenio je Tanjug.

Kurti: EU i SAD da pozovu na prekid nasilja

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti zatražio je od Brisela i Vašingtona da pozovu na prekid nasilja na sjeveru KiM i kažnjavanje i krivično gonjenje počinilaca.

Prema saopštenju privremenih institucija u Prištini, Kurti je u ponedeljak veče na sastanku sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom rekao da je put ka deeskalaciji na sjeveru pokrajine da se, kako je naveo, „odmah zaustave napadi nasilnih ekstremista i kriminalnih grupa na domaće i međunarodne bezbjednosne snage i novinare“.

Vučić: Ponosan sam na srpsku policiju

Vučić: Ponosan sam na srpsku policiju

Na sastanku kojem je prisustvovao i glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi, Kurti je rekao da „samo vladavina prava može utrti put za vanredne, slobodne, demokratske i poštene izbore“.

On je dodao da bi takva trebalo da bude i predizborna kampanja i da bi to omogućilo smanjenje broja policajaca u zgradama tri opštine na sjeveru pokrajine.

Kurti je, kako se navodi u saopštenju privremenih prištinskih vlasti, na sastanku izrazio i „bezrezervnu spremnost i nepokolebljivu dobru vjeru za intenzivan i zajednički angažman na deeskalaciji situacije i normalizaciji odnosa“.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.