Одбор за заштиту права Срба

"Тужилаштво да реагује због напада медија на Србе из Српске и БиХ"

  • Извор: АТВ
  • 21.12.2023. 14:47

Одбор за заштиту права Срба затражило је од надлежног тужилаштва у Србији да реагује због напада у медијима на Србе из региона, посебно из Републике Српске и БиХ, који су гласали на недјељним изборима.

"Током изборног дана у Републици Србији 17.12.2023.године, и након тога све до данашњег дана 21.12.2023.године, телевизије Н1 и Нова С и дневне новине Данас су емитовале текстове и снимке, репортаже са терена, интервјуе и друге видео садржаје у којима лидери више политичких субјеката у Србији на негативан начин у негативној конотацији таргетирају грађане који користе бирачко право у Републици Србији, а имају порекло из земаља региона, нарочито из Републике Српске и БиХ", навели су из Одбора.

Напоменули су да су сви грађани који су гласали имали важеће личне карте и уредно пријављено пребивалишта, али да су их поменути медији упркос томе нападали


За овај посао плаћају скоро 3.600 КМ, али радника ни за лијека

За овај посао плаћају скоро 3.600 КМ, али радника ни за лијека

"Иако сви грађани који су користили бирачко право имају важеће личне карте Србије са уредно пријављеним пребивалиштем, наведене телевизије али и друге телевизије и електронски медији који дају подршку политичком субјекту Србија против насиља од 17.12.2023. и данас, већ 5 дана, стварају наратив да Срби из Републике Српске и БиХ немају бирачко право у Републици Србији, и право на гласање на изборима за скупштине градова и општина", кажу у Одбору и додају:

"Срби поријеклом из Републике Српске и БиХ се у наведеним медијима називају 'фантомски бирачи' преко којих се врши изборна превара, а дана 21.12.2023. Мариника Тепић на Н1 телевизији у директном преносу у 08,44 сати је Србе пореклом из Републике Српске који гласају у Србији назвала 'изборни мигранти'".

Подсјећају да је дана 17.12.2023.године у 14,26 минута Мирослав Алексић на друштвеној мрежи "Икс“ репостовао снимак профила под називом Чарлс Вафлс који је на друштвеној мрежи Икс поставио снимак на којем снима грађане и вербално им пријети јер су кренули да користе бирачко право.


Урађено шест километара пута на ауто-путу Приједор Бањалука

Урађено шест километара пута на ауто-путу Приједор Бањалука

"На снимку се чује глас мушкарца који пријети лицима која су дошла да конзумирају своје бирачко право. Тиме је извршено кривично дјело из члана 155 (2) којим је прописано: 'Ко силом или пријетњом принуди другог да на изборима, гласању о опозиву или на референдуму врши или не врши право гласања или да гласа за или против одређеног кандидата односно приједлога казниће се новчаном казном или затвором од три мјесеца до три године'", каже се у саопштењу.

Додају да медији Н1, Нова С и дневне новине Данас гласаче поријеклом из Републике Српске који користе своје бирачко право називају увозни гласачи, а коришћење бирачког права називају "увоз бирача".

"Дана 20.12.2023.године на интернет страници n1info.rs у 21,19 часова аутор Никола Којић је објавио текст под насловом: 'Изборни туризам: Како функционише рентирање бирача и може ли се спријечити'. У тексту се као 'лоши момци' и непожељни означавају држављани Србије поријеклом из Републике Српске и БиХ са уредно пријављеним пребивалиштем и важећим личним картама", подсјећају и настављају:

"Дана 21.12.2023. у програму Н1 телевизије око 13,00 часова је гостовао предсједник странке слободе и правде Ђилас Драган. У програму је показао документ у којем су писали градови Лопаре Пале Требиње Рудо Соколац Вишеград Бијељина. Говорио је да људи из тих крајева немају право гласа нису смјели бити на бирачком списку. Тиме се јавности и у јавни простор даје слика да су Срби из тих градова противници њиховим бирачима и њима наклоњеном дијелу јавности".

Стога су позвали надлежно тужилаштво да испита да ли постоје елементи извршења кривичног дјела из члана 387 кривичног законика Србије, с обзиром да је ријеч о оркестрираној активности на дио популације српског становништва која има заједничко лично својство – лично својство поријекло из Републике Српске или Федерације БиХ.


Епилог акције Мета 2: Девет ухапшених, претресено 14 локација

Епилог акције Мета 2: Девет ухапшених, претресено 14 локација

"Члан 387 (4) Кривичног законика Србије прописује: Ко шири или на други начин учини јавно доступним слике или свако друго представљање идеја или теорија које заговарају или подстрекавају мржњу дискриминацију или насиље против било којег лица или групе лица заснованих на раси боји коже вјерској припадности националности етничком поријеклу или неког другом личном својству казниће се затвором од три мјесеца до три године. Овдје је ријеч о српском становништву које има лично својство поријекло из Републике Српске или БиХ. Тражимо да надлежно тужилаштво у Републици Србији испита да ли је дошло до извршења кривичних дјела из Члана 155 и 387 Кривичног Закона Србије", истиче се у саопштењу.

Подсјетили су и да су се сличне ствари дешавале и током претходних изборних циклуса.

"Да подсјетимо, исто се дешавало и током 2022.године: Дана 04.02.2022. на друштвеној мрежи фејсбук на званичној страници господина Драгана Ђиласа је објављен снимак у којем се позива на спречавање остваривања права Срба из Републике Српске. Те 2022.године Ђилас је објавио тенденциозан снимак и кроз коментаре у негативном контексту приказује припаднике српског народа који су остварили право на  држављанство Републике Србије, и даље желе остварити друга права која имају као држављани Републике Србије, и бирачко право", кажу у Одбору и наглашавају:


Познати супермаркет затвара све филијале

Познати супермаркет затвара све филијале

"Право на држављанство Републике Србије Србима је обезбеђено Законом о држављанству Републике Србије („Службени гласник Републике Србије“ број 135/2004, 90/2009, и 24/2018), овај Закон је донесен у вријеме када је власт вршила тадашња странка господина Драгана Ђиласа. Закон о држављанству Републике Србије у члану 23. прописује: 'Припадник српског народа који нема пребивалиште на територији Републике Србије има право да буде примљен у држављанство Републике Србије без отпуста из страног држављанства ако је навршио 18 година живота и није му одузета пословна способност и ако поднесе писмену изјаву да Републику Србију сматра својом државом, да остваре своја права која им гарантује  Устав и закони Републике Србије. Сви Срби који су примљени у држављанство Србије су кроз управни поступак у складу са Законима државе Србије стекли држављанство'".

Напомињу да изван Републике Србије живи око 3.600.000 Срба, и сваки Србин може стећи држављанство Србије, самим тим и сва права која са собом обезбјеђује држављанство.

"Објава снимка је грубо кршење права Срба, и покушај да се Срби из цијелог свијета одврате од подношења захтјева за пријем у држављанство Србије. Такође постоје елементи кривичног дјела из члана 387. (6)  Кривичног законика Србије који се односи на пријетње лицима због етничког поријекла. Запрепашћујуће је да Ђилас Драган који је по сопственом казивању припадник српског народа подстиче да се забрани остваривање права Срба у Србији. То се у историји Србије није дешавало", закључују у Одбору.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм