Marko Grabovac

Tužilaštvo Srbije da preuzme procesuiranje zločina u zapadnoj Krajini

  • Извор: СРНА
  • 10.10.2022. 15:11

Predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac smatra da, zbog dugogodišnje opstrukcije pravosuđa BiH da procesuira ratne zločine nad Srbima u 13 zapadnokrajiških opština, ovaj predmet treba da preuzme Tužilaštvo Srbije za ratne zločine.

- Pravosuđe u BiH godinama opstruiše procesuiranje ratnih zločina počinjenih nad Srbima u zapadnoj Krajini i ne želi da kazni naredbodavce i izvršioce - izjavio je Grabovac, povodom obilježavanja 27 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini.

On je rekao da mnogi članovi porodica srpskih žrtava neće dočekati pravdu za stravične zločine koje su nad njihovim najmilijim počinili pripadnici Hrvatske vojske i takozvane Armije BiH u zapadnoj Krajini, zbog čega je neophodno da se ovaj predmet ubrza ustupanjem Tužilaštvu Srbije za ratne zločine.

Grabovac je napomenuo da su u zapadnoj Krajini počinjeni stravični zločini i etničko čišćenje Srba.

- Najbolji dokaz za to su dvije masovne grobnice u Mrkonjić Gradu u čijim je ekshumacijama i identifikacijama posmrtnih ostataka ubijenih Srba aktivno učestvovao beogradski patolog Zoran Stanković - rekao je Grabovac za Srnu.

U Mrkonjić Gradu danas se obilježava 27 godina od zločina nad Srbima u zapadnoj Krajini.

Hrvatska vojska sa jedinicama takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane napala je u septembru i oktobru 1995. godine 13 zapadnokrajiških opština koje su bile u sastavu Republike Srpske.

Nakon akcije, pronađene su brojne masovne grobnice, od kojih je najveća u Mrkonjić Gradu iz koje je ekshumirano 181 tijelo žrtava.

Тагови: