Danas i sutra

U Briselu nova runda razgovora Beograda i Prištine

  • Извор: РТС
  • 20.04.2022. 07:31

U Briselu će 20. i 21. aprila biti održana nova runda sastanaka radnih grupa Beograda i Prištine za pronalaženje trajnog rješenja za tablice, dok će se sastanak glavnih pregovarača, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, održati u četvrtak.

Portparol Evropske unije Peter Stano ponovio da će EU pomoći obema delegacijama kako bi rješenja bila pronađena, ali je naglasio da je odgovornost za pronalaženje rješenja na dvema stranama.

- Mi želimo da do 21. aprila oni postignu napredak - naglasio je juče Stano.

Istakao je da će "svaki sporazum o registarskim tablicama zahtijevati političku fleksibilnost i kompromis".

Prištinska strana tvrdi da 21. aprila ističe rok za primenu naljepnica kao šestomjesečnog rješenja, dok Beograd navodi da se sa Prištinom u Briselu u oktobru nisu dogovorili da 21. aprila ističe rok režimu naljepnica, već mandat ekspertima radnih grupa da do tada pronađu rješenje za tablice koje će potom predstaviti stranama.

Održavanje sastanaka ovih radnih grupa započeto je nakon što je zaključen sporazum o privremenom rješenju za tablice krajem septembra u Briselu koji je deeskalirao situaciju na sjeveru KiM, odnosno na prelazima Јarinje i Brnjak koji su bili blokirani 14 dana u septembru i početkom oktobra prošle godine.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)