Институт за јавно здравље

У Србији регистровано укупно 46 случајева морбила

  • Извор: Танјуг
  • 02.04.2024. 11:39

Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" саопштио је да је у Србији до краја марта укупно регистровано 46 случајева малих богиња.

На територији града Београда, у оквиру епидемије пријављене 22. фебруара ове године, регистровано је 39 случајева морбила, од којих је 31 потврђен у Референтној лабораторији Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", а осам обољелих особа су породични контакти лабораторијски потврђених случајева.

Међу обољелима је 11 дјеце узраста од једне до пет година, од којих је деветоро било невакцинисано, једно је примило једну дозу вакцине са компонентом против морбила, а једно је непознатог вакциналног статуса, затим 10 невакцинисаних особа узраста од 8 до 25 година, двије потпуно вакцинисане особе узраста 14 и 16 година, као и 16 особа старијих од 35 година непознатог вакциналног статуса.

Компликација у виду упале плућа била је присутна код троје обољелих.

Из Батута подсећају да су у Референтној лабораторији Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" код особе са територије Новог Сада узраста 46 година, која је непотпуно вакцинисана једном дозом вакцине, 13. фебруара потврђене мале богиње.

Један случај малих богиња потврђен је 20. фебруара код дјетета са територије Сремског округа, у Старој Пазови, које је у другој години живота и није вакцинисано, док је 25. фебруара потврђен случај малих богиња код невакцинисаног дјетета са територије Сјевернобанатског округа узраста 13 мјесеци.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.