Institut za javno zdravlje

U Srbiji registrovano ukupno 46 slučajeva morbila

  • Izvor: Tanjug
  • 02.04.2024. 11:39

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da je u Srbiji do kraja marta ukupno registrovano 46 slučajeva malih boginja.

Na teritoriji grada Beograda, u okviru epidemije prijavljene 22. februara ove godine, registrovano je 39 slučajeva morbila, od kojih je 31 potvrđen u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", a osam oboljelih osoba su porodični kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva.

Među oboljelima je 11 djece uzrasta od jedne do pet godina, od kojih je devetoro bilo nevakcinisano, jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, a jedno je nepoznatog vakcinalnog statusa, zatim 10 nevakcinisanih osoba uzrasta od 8 do 25 godina, dvije potpuno vakcinisane osobe uzrasta 14 i 16 godina, kao i 16 osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.

Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje oboljelih.

Iz Batuta podsećaju da su u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" kod osobe sa teritorije Novog Sada uzrasta 46 godina, koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine, 13. februara potvrđene male boginje.

Jedan slučaj malih boginja potvrđen je 20. februara kod djeteta sa teritorije Sremskog okruga, u Staroj Pazovi, koje je u drugoj godini života i nije vakcinisano, dok je 25. februara potvrđen slučaj malih boginja kod nevakcinisanog djeteta sa teritorije Sjevernobanatskog okruga uzrasta 13 mjeseci.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.