Нада за многе

У Србији ускоро доступан лијек против рака дојке

  • Извор: Б92
  • 19.03.2024. 19:08

Најкасније до јуна биће доступни иновативни лијекови којима се од рака дојке лијече жене у европским земљама.

Ово је најављено данас на панелу "Савремена дијагностика и третман канцера дојке" који је одржан у Београду поводом Националног дана борбе против рака дојке, 20. марта.

Директорка Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић указала је да рак дојке представља најчешће малигно обољење у женској популацији у развијенијим земљама свијета, као и у Србији.

Она је истакла да, према подацима тог Инстута, годишње од карцинома дојке оболи око 4.500 жена, али да је позитивно што се смртност из године у годину смањује.

"Смањивање стопе смртности је резултат дугогодишњег рада на појачаном информисању жена о значају мамографије као скрининг прегледа", навела је она.

Она је рекла да се у периоду од 2013. године до 2023. године биљежи смањење учесталости умирања од рака дојке у Србији за 16,8 одсто и додала да се очекује да се у наредних десет година смањи за још 20 одсто.

"То значи да се оваквим акцијама и учешћем свих у заједници, пре свега здравствених сектора, заједничким одговором може очекивати правовремено контролисање здравља жена, доступност мамографије на свим нивоима здравствене заштите и рада мобилног мамографа и правовремено лечење са свим иновативним процедурама и лијековима који дају позитиван исход", појаснила је она.

Државни секретар у Министарству здравља Србије Вицко Ференц рекао је да постоје неки стилови живота који могу да утичу  на то да се статистика оболијевања смањи, попут здраве исхране, избјегавања стреса, пушења и алкохола.

"Наш прави циљ је да нађемо те пацијенте који су обољели у наизглед здравој популацији, томе служе скрининг и рано откривање, који би нам помогао да нађемо особе које су обољеле а немају никаквих симптома, а да то буде у првом стадијуму болести, када је у више од 90 одсто случајева успјешно изљечење и то нам је циљ", навео је он.

Он је истакао да се ресорно министарство залаже да жене редовно одлазе код љекара, јер има довољно кадра, ултразвучних апарата, мамографа, те болест може да се открије на вријеме и успјешно лијечи.

Представница Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Мирјана Узуновић Мако рекла је да је тај фонд препознао значај иновативних лијекова и да се посљедњих година континуирано улаже све више новца, као и да ће лекови за карцином дојке који се налазе на листи бити доступни пацијентима у Србији најкасније у јуну.

"Жене оболеле од карцинома дојке са усвајањем ове листе се лијече истим лијековима као и жене у Европи. Сви лијекови који су за карцином дојке биће доступни нашим пацијенткињама. Лијек за троструко негативан карцином дојке, којим до сада жене нису могле да се лијече, биће доступан од јуна, а можда и раније", рекла је она.

Начелник одјељења за онкохематологију Института за онкологију Војводине Лазар Поповић рекао је да је значајно што се на позитивној листи налазе лијекови који су намијењени лијечењу раног карцинома дојке за све подтипове.

"Имаћемо могућност да лијечимо наше пацијенткиње слично као у западној Европи", навео је он.

Предсједник Управног одбора Фонда Б92, који је учествовао у организацији панела, Веран Матић указао је да су промоција и едукација важне како би жене биле свјесне да морају да иду на превентивне прегледе.


"Акција 77 жена за седам дана је организована 2008. године  и успели смо да скупимо новац да купимо дигитални покретан мамограф", навео је он.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: