Beograd

U Vili Srpske otvorena izložba likovnih radova osoba sa Daunovim sindromom

  • Извор: СРНА
  • 07.06.2023. 15:47

U Vili Republike Srpske u Beogradu danas je otvorena izložba likovnih radova osoba sa Daunovim sindromom u okviru Ekspresivnog art kampa "Djeca sunca" Republike Srpske i Srbije koji organizuje "Daun sindrom centar Banjaluka" uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Otvaranju izložbe prisustvovao je šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović koji je rekao da je Predstavništvo u prethodne tri godine uspješno povezivalo djecu i mlade Daun centra Banjaluka sa djecom u Srbiji.

- U prethodne tri godine organizovali smo više radionica, omogućili im da se druže sa našim istaknutim umjetnicima, sve u funkciji da se ta djeca socijalizuju, da ih aktivno uključimo u društvo i da ih učinimo sretnim i boljim njihov život - izjavio je Cicović novinarima.

On je naveo da je ove godine organizovana petodnevna radionica na kojoj će djeca ponovo imati susrete prije svega sa ljudima iz struke koji se bave ovom populacijom i razgovarati o svemu što će doprinijeti njihovom boljem životu.

- Izložba će nakon Beograda biti postavljena širom Evrope, u Beču, Berlinu i dosta evropskih gradova. Ponosni smo što na ovaj način doprinosimo njihovom uspješnijem radu i ostvarivanju ciljeva Daun centra iz Banjaluke - rekao je Cicović.

Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Јelić istakao je da je taj centar 2016. godine pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pokrenuo program socijalne rehabilitacije u koji su uvedene komplementarne metode u socijalnu rehabilitaciju.

- To je veoma ubrzalo izbacivanje straha kod osoba sa Daunovim sindromom boreći se protiv najsloženije bolesti osoba sa Daunovim sindromom, a to je osjećaj odbačenosti. Ta odbačenost se dijeli u dvije grupe, do oko 26-te godine je prva, kada oni shvate da su odbačeni od svih, a druga je kada počnu odbacivati sebe - rekao je Јelić.

On je istakao da je zahvaljujući Predstavništvu Srpske u Srbiji i njenom šefu Mlađenu Cicoviću, Daun centar Banjaluka postao međunarodno vidljiv.

- Drago nam je da su sva predstavništva Republike Srpske počela da preslikavaju model dobre prakse Cicovića, među kojima je i Predstavništvo u Moskvi, gdje su naši kuvari, u konkurenciji 26 zemalja osvojili zlatnu medalju - rekao je Јelić.

On je naveo da je Daun sindrom centar Banjaluka, zahvaljujući predstavništivma Srpske, potpisao sporazume sa takvim centrima u Grčkoj, potpisaće i sa centrima u Austriji, Češkoj i Poljskom, gdje se organizuje velika manifestacija "Dani djece sunca", na kojoj će banjalučki centar premijerno prikazati svoj film "Neki novi Brodvej" i predstaviti svoj program rehabilitacije.

- U oktobru ćemo, prvi put na ovim prostorima, organizovati međunarodni atletski miting osoba sa Daunovim sindromom pod pokroviteljstvom ambasadora osoba sa Daunovim sindromom profesorom Vladom Đajićem - najavio je Јelić.

Profesor Pedagoškog fakulteta u Somboru Gordana Nikolić izjavila je da je osnovna karakteristika Daun centra Banjaluka i Zorana Јelića nevjerovantan entuzijazam i pomjeranje granica mogućnosti rada sa korisnicima tog centra.

- Rezultati koje ostvaruju su zadivljujući. Mislim da takav pik koji ostvaruje Zoran Јelić sa svojom organizacijom mi u Srbiji još nemamo. Sve pohvale - rekla je Nikolićeva.

Danas će biti organizovana i generalna proba predstave "Roko i Cicibela", čiji je režiser brat osobe sa Daunovim sindromom, a u okviru petodnevnog programa biće izvedene vokalne numere i psihodramske vinjete u izvođenju osoba sa Daunovim sindromom, defektološke i likovne radionice sa profesorima univerziteta. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.