Masakr se mogao izbjeći

Ubica iz Sombora je čak pet puta osuđen za ozbiljna krivična djela

  • Извор: Блиц
  • 31.12.2021. 12:19

Trostruki ubica iz Sombora Zdravko Goranović osuđen je na tri godine i tri mjeseca zatvora zbog nasilja u porodici, a nije ni dana bio u zatvoru već je u pritvoru proveo nepunih pet mjeseci a zatim je pušten na slobodu.

Pored osude zbog prijetnji somborskom tužiocu Zdravko Goranović je prije sedam godina, 2014. godine bio osuđen i na mjesec dana zatvora zbog krađe, a dobio je i uslovnu kaznu zbog oružja, a služio je i kaznu rada u javnom intresu u trajanju od 120 časova zbog izvršenja kirivičlnog djela lažno prijavljivanje.

U novosadskom Osnovnom sudu su medijima potvrdili da je Goranović 17. novembra 2011. godine pravosnažno bio osuđen na godinu i po dana zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti, i da je tu kaznu odslužio.

Nakon što ga je žena prijavila za nasilje u porodici okrivljeni se krio i izbjegavao da dođe na sudski pretres te je za njim raspiana centralna potjernica i konačno je uhapšen 7 mjeseci kasnije, 30. 7. 2021. kada mu je i prvi put određen zbog prijavljenog nasilja u porodici.

Pritvor mu je produžavan sve do prije deset dana, tada je pušten na slobodu do slanja na izdržavanje kazne. Iako je tužilaštvo odmah uložilo žalbu na tu odluku, ona je odbijena, a Goranović je puštanje na slobodu iskoristio da ih brutalno ubije dvije ćerke i suprugu, pa sebi oduzme život.

Dakle, prema ovim podacima, Goranović je imao pet prijava, a ukupno je bio osuđen na oko 5 godina. On nije odslužio ni dan kazne zbog nasilja u porodici, odnosno, maltretiranja koje je trajalo 4 godine, već je pušten na slobodu po ukidanju pritvora na kojoj je čekao izvršenje kazne, piše Blic.

Podsjetimo, Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru kažu za Blic da je protiv Zdravka Goranovića nakon sprovedenog istražnog postupka, podignuta optužnica zbog opravdane sumnje da je učinio krivično djelo nasilje u porodici, a prema svojoj bivšoj supruzi i ćerki. Optužnicom se okrivljeni teretio za radnje koje su preduzete u periodu od 2016. do 2020 godine.

– Krivična prijava protiv imenovanog je podnijeta ovom organu od strane Policijske uprave u Somboru, nakon što je bivša supruga, oštećena, prijavila događaj u maju mesecu 2020. godine. Ova krivična prijava je prva i jedina krivična prijava podneta protiv Zdravka Goranovića zbog krivičnog djela nasilje u porodici.

Povodom podnijete krivične prijave Zoranu Goranoviću su bile izrečene hitne mjere u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici i na predlog tužilaštva su produžene rješenjem suda. Istovremeno je tužilaštvo Osnovnom sudu u Somboru, u vanparničnom postupku, podnijelo tužbu za izricanje mjera zaštite od nasilja u porodici i donijeta je presuda kojom je Zdravku Goranoviću zabranjeno da uznemirava suprugu i djecu, a naloženo je i iseljenje iz porodične kuće – kažu za Blic u somborskom Osnovnom javnom tužilaštvu.

Na prijedlog tužilaštva određen je pritvor prema okrivljenom Zdravku Goranoviću, još u fazi istrage, s obzirom na to da se nije moglo obezbijediti njegovo prisustvo u postupku koji je vođen, jer se krio i postojala je opasnost od bekstva.

– Dana 30.07.2021. godine je lišen slobode i od tada se efektivno nalazio u pritvoru po prethodno stavljenom predlogu tužilaštva. Optužnica protiv njega je tada već bila podignuta i potvrđena od strane Osnovnog suda u Somboru. Na ročištu za glavni pretres koje je održano 20.12.2021. godine, kada je i okončan postupak pred sudom, tužilaštvo je predložilo da se prema okrivljenom produži pritvor.

Okrivljeni je oglašen krivim po optužbi i nepravnosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju tri godine i tri mjeseca, a pritvor nije produžen, već je ukinut. Po prijemu odluke o ukidanju pritvora tužilaštvo je odmah izjavilo žalbu – objašnjavaju za Blic u Osnovnom javnom tužilaštvu. 


Тагови:
  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм