Петковић са Кошаром

"Укидање динара најозбиљније доводи у питање опстанак Срба на КиМ“

  • Извор: АТВ
  • 24.01.2024. 15:28

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се данас са амбасадором Француске у Србији Пјером Кошаром, кога је упознао са недопустивим дискриминаторним и једностраним потезима које из дана у дан режим Аљбина Куртија спроводи над српским народом у покрајини, са јединим циљем етничког чишћења, навели су у саопштењу.

Како је рекао Петковић, најновија одлука приштинског режима да од 1. фебруара укине платни промет са централном Србијом и динар као средство плаћања на КиМ, најозбиљније би до сада довела у питање физички опстанак Срба у јужној покрајни.

"Срби на Косову и Метохији су до данас били изложени разним видовима институционалног насиља од стране Приштине, али прекид новчаних токова са централном Србијом учинио би немогућим њихов живот на Косову и Метохији, довео би у питање функционисање наших болница, вртића, школа... Ријеч је о бруталном удару на дијалог и још једном поткопавању процеса фомирања ЗСО од стране Приштине, с обзиром на то да је финансијска подршка Србима предвиђена потписаним споразумима о надлежностима ЗСО“, рекао је Петковић.

Петковић је упознао Кошара и са прикупљеним потписима за петиције за смјену лажних и нелегитимних градоначелника и одборника у четири општине на сјеверу Косова и Метохији, изразивши очекивања да ће лажни градоначелници и одборници поднијети оставке у најскорије могуће вријеме, с обзиром да су Срби још једном показали да их на тим мјестима не желе. Петковић је истакао да је прикупљено више потписа него што је потребно, односно више од 20 одсто од укупног броја уписаних бирача, што недвосмислено показује вољу српског народа.

Петковић је закључио да Београд, упркос терору, насиљу и сталним кризама изазваним од стране Куртијевог режима, остаје посвећен дијалогу као једином путу ка одрживом миру и нормализацији односа.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм