Beograd

Uručeno ordenje zaslužnim građanima i institucijama

  • Извор: СРНА
  • 28.06.2022. 19:46

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je, povodom Vidovdana, oko 30 ordena zaslužnim pojedincima i institucijama.

Na svečanosti u Palati Srbija u Beogradu, u ime dobitnika zahvalili su dobitnici Karađorđeve zvezde - akademik i istoričar Vasilije Krestić i selektor Fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

U svom obraćanju dobitnik Karađorđeve zvezde prvog stepena akademik Vasilije Krestić je u ime nauke, navglasio da ne treba ponoviti greške iz političkih i ideoloških razloga, te naveo da nauka i politika u svakom racionalnom društvu, koje teži napretku, ne bi smjele da budu u raskoraku, nego saveznici.

"Vreme brutalnog nametanja ideologije nauci, koje je nacionalnim interesima nanelo veliku štetu, srećom je prošlo. Danas se ne može reći da politika pokušava da na nauku izvrši pritisak, ali nauka nije mnogo uvažena", rekao je Krestić.

On je istakao da je prvi prvi čovjek iz nauke koje će ponijeti ovo visoko državno priznanje, te apelovao na tješnju saradnju politike i nauke, kako se ne bi ponavljale greške.

Krestić je dodao da je ovo odlikovanje potvrda da njegov višedecenijski trud i naučni učinak nisu uzaludni.

Dobitnik Karađorđeve zvezde drugog stepena Dragan Stojković Piksi istakao je da je priznanje koje je danas dobio naslovljeno na njega, ali da smatra da su ga zaslužili svi oni od kojih je učio i gubio.

On je dodao da prihvata ovaj orden kao podršku cijeloj reprezentaciji Srbije da nastavi dosadašnje uspjehe kako bi na svjetskom prvenstvu postigli najbolje rezultate.

"Dajem reč u ime svih nas da vas nećemo izneveriti. Daćemo sve od sebe da Srbija bude ponosna na nas, mi koji predstavljamo sportsku čast jedne male, ali za nas najveće zemlje", rekao je selektor srpske reprezentacije.

Dragan Stojković Piksi istakao je da Srbija može da ima povoljan rezultat samo ako bude dovoljno jaka, mudra i složna.

"Vidovdan nas stalno podseća koliko je važno da budemo tu jedni za druge, a posebno onda kada je najteže. U ime svih nas, koji smo u ovoj teškoj godini dobili priznanja i podršku da nastavimo dalje, zahvaljujem se na ukazanoj časti, i nadam se da će Srbi i svi koji žive u Srbiji svaki novi Vidovdan dočekivati u slobodi i miru. Hvala Srbijo!", rekao je Dragan Stojković Piksi.

Ordenom Republike Srbije na lenti odlikovan je bivši premijer Japana Šinzo Abe.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su akademik i istoričar Vasilije Krestić, kompozitor i profesor Svetislav Božić, episkop budimski Lukijan Pantelić i novinarka LJiljana Smajlović, kao i biskup Jaroslav Javornik, biskup Slovačke evangeličke crkve augzburške vjeroispovijesti.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovani su pozorišni reditelj i profesor Egon Savin, filmski i pozorišni reditelj LJubiša Ristić, glumac Miloš Biković, srpski fudbalski trener Velibor Bora Milutinović, selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Kari Pešić, fudbalski trener i selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovani su Radnički iz Sremske Mitrovice, Dječije pozorište Subotica, Javna biblioteka Doljevac i holivudski glumac Rejf Fajns.

Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim djelatnostima odlikovani su proslavljena portugalska fado pjevačica Mariza dos Reis Nunez, italijanski operski pjevač Andrea Bočeli.

Zlatnu medalju za zasluge dobili su generalni direktor kompanije Ringier AG Mark Valder, direktor producentske kompanije "Vork in progres" Anđelka Vlaisavljević, predsjednik Nacionalnog savjeta za kulturu Zoran Vapa, predsjednik udruženja "Srpski vez" iz Sjeverne Makedonije Dalibor Kitanović, prevodilac i pisac Slobodan Despot.

Zlatnu medalju dobili su i književnik i društveni radnik Radovan Vlahović, predsjednica kulturnog udruženja "Srpski venac" iz Budimpešte Zorica Jurković Ember, slikar Dragan Martinović, slikar Bratislav Anđelković, akademski slikar Predrag Đaković.

Nakon uručenja odlikovanja, održan je svečani prijem povodom stupanja na dužnost predsjednika Srbije u drugom mandatu, kojem su prisustvovali i najviši zvaničnici Rpeublike Srpske - srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Srpske Radovan Višković.

Prisustvovali su i premijer Srbije Ana Brnabić ministri, zvaničnici Srbije, te predstavnici vjerskih zajednica i mnoge ličnosti iz javnog i kulturnog i političkog života.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.