ATV

Dejan Dragićević

Usred Beograda uzgaja banane

 • Извор: Телеграф
 • 24.05.2023. 11:20

"Ovim poslom se bavite samo ako ga volite", kaže Dejan Dragićević iz Rakovice u Beogradu koji od malih nogu uz oca gaji ljubav prema biljkama, a danas ih u svom dvorištu ima na stotine.

Svoju košarkašku karijeru je završio, te je odlučio sa se posveti hobiju koji ga ispunjava.

"Moj otac se bavio ovim poslom i ja sam odmalena to volio, još kao dijete sam kada me odvedu u prodavnicu igračaka, gledao da li ima nešto nalik na biljku i to mi se svidi, tako sam i počeo da se bavim baštovanstvom", priča nam Dejan.

Novih biljaka nikad dosta

"Volim tropske biljke i u kontaktu sam sa ljudima iz raznih krajeva, danas se one mnogo lakše nabavljaju nego prije. Imam vikendicu u Crnoj Gori pa samo premještam biljke odavdje tamo zbog klime. Kad odem na neko putovanje, mene zgrade ne zanimaju, ja samo gledam biljke da vidim koja je specifična", objašnjava za "Telegraf".

Porodica mu je velika podrška.

"Mi smo porodično svi sportisti, tačnije košarkaši a žena je najuspješnija. Kćerka i sin su mi bili u Americi i tamo se školovali i trenirali, kćerka je ostala a sin se vratio i pomaže mi, ali nije to ta ljubav prema biljkama koju ja osjećam, ali svakako imam pomoć i podršku od njih", priča on.

Razne biljke gaji, a kaže da samo Kane ima oko 30 vrsta.

"Imam razne biljke, većinom tropske i 30 vrsti Kane, i biljke koje su stare 55 godina, svašta tu ima i nekako kada vidite malu biljku, pa kad ona raste kod vas to je zadovoljstvo. One su kao djeca, rastu i onda uđu u pubertet", otkriva Dejan.

Drvo banane, privlači najveću pažnju.

"Imam drvo banane, ono rađa na svake četiri godine a onda se osuši, preko zime je teško da opstane je je potrebna klima dobra, ali ja stavljam razne zaštite i tako je održavam", objašnjava Dejan kako gaji bananu u Srbiji.

Za sve obaveze oko biljaka mu je dnevno potrebno oko dva sata, te tako nakon posla istog treba dolazi kod njih kako bi im dao sve da bi bolje cvjetale.

Ističe da svaki cvijet traje mjesec dana, i da je to ciklus koji ide u krug ali on održava kontinuitet.

"Samo da me vidite u kolima, ja sam u njima i uvijek neka biljka. Šta da vam kažem, to je velika ljubav. A što se tiče mog dvorišta, već petnaest godina nosi titulu najljepšeg", priča kroz osmijeh Dejan.

Тагови:
 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

  ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  Серија: Љубавни залогаји (12+)

 • 20:30 Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

  Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

 • 22:00 Серија: Немирни (12+)

  Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.

 • 23:00 Серија: Мочвара (16+) (Р)

  Серија: Мочвара (16+) (Р)