Spoljno-politički odbor Evropskog parlamenta

Usvojen izvještaj o Srbiji

  • Извор: СРНА
  • 14.06.2022. 11:35

Spoljno-politički odbor Evropskog parlamenta usvojio je u Briselu većinu amandmana na tekst rezolucije o Srbiji u kojoj se od Beograda traži bliže usaglašavanje sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući uvođenje sankcija Moskvi.

Poslanici u rezoluciji izvjestioca za Srbiju Vladimira Bilčika traže i normalizaciju odnosa sa Prištinom, radi nastavka puta Srbije ka EU.

U ovom dokumentu navodi se da Srbija kao kandidat za prijem u članstvo treba da pokaže privrženost politikama i standardima EU, između ostalog u odnosu na Rusiju, gdje Beograd treba da se uskladi sa restriktivnim mjerama Unije, preispita odnose u ekonomskoj sferi i odbrambenoj politici i da "vodi borbu protiv dezinformacija iz Kremlja".

Poslanici izražavaju zabrinutost zbog sve veće zavisnosti Srbije od odbrambene i bezbjednosne opreme i tehnologija iz Narodne Republike Kine, uključujući sistem masovnog nadzora u Beogradu i masovno prikupljanje ličnih podataka bez odgovarajućih zaštitnih mjera, kao i nedovoljnu transparentnost prakse javnih nabavki u sektoru bezbjednosti.

U dokumentu se izražava zabrinutosti i zbog bliske političke i vojne saradnje Srbije sa Rusijom, uključujući kontinuirano prisustvo ruskih vazdušnih objekata u Nišu.

Poslanici su uputili poziv vlastima Srbije da nastave sa naporima da eliminišu nasljeđe bivših komunističkih tajnih službi, tako što će njihove dosijee učiniti otvorenim za javnost, kao korak ka demokratizaciji Srbije.

- Srbija se poziva da intenzivira proces sukcesije i sprovođenja obaveza koje se odnose na podjelu zajedničkog arhiva bivše Јugoslavije, s tim u vezi potreban je pun pristup svim arhivskim materijalima, posebno onima bivših jugoslovenskih tajnih službi /UDBA/ i Tajne službe Јugoslovenske narodne armije /KOS/ od vitalnog značaja. Takođe, Beograd se poziva da olakša pristup tim arhivima koji se tiču bivših republika Јugoslavije i da ih vrate svojim vladama ako to zatraže - navedeno je u dokumentu.

U rezoluciji je istaknuto da je normalizacija odnosa Srbije i samoproglašenog Kosova prioritet i preduslov za pristupanje EU, a takođe bi bila od suštinskog značaja za obezbjeđivanje stabilnosti i prosperiteta u širem regionu.

Takođe, priznaje se povećan angažman obje strane u dijalogu uz posredovanje EU i poziva na aktivno i konstruktivno učešće u tom dijalogu koji vodi specijalni predstavnik EU, tražeći sveobuhvatan, održiv i pravno obavezujući sporazum, u skladu sa međunarodnim pravom.

Nekoliko amandmana je odbijeno.

Evropski parlament odlučivaće o ovoj rezoluciji u julu.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок