Futog

Uznemirujuće scene u Poljoprivrednoj školi!

  • Извор: Курир
  • 20.03.2023. 13:26

Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad "SPANS" na društvenim mrežama je obavijestilo javnost da je u proteklih nekoliko dana došlo u posjed više uznemirujućih snimaka i fotografija koji su nastali u štali Poljoprivredne škole iz Futoga u kojoj đaci (pojedinih smjerova) obavljaju praktičnu nastavu.

Oni su napisali da su u pitanju svjedočenja "nehumanog odnosa koji u ovoj školi imaju prema životinjama na kojima se izvodi praktična nastava, a koji često dovodi životinje u patnju, a nerijetko i u smrt".

Na snimku se u postu vidi mrtva svinja. Kako oni navode, nesrećna životinja je uginula tokom prasenja u svinjcu prošle subote.

- Zatekli su je učenici u ponedjeljak u alatnici, prebačenu sa sve mrtvim prasetom pored nje. Krv svuda oko leševa. Do ponedjeljka je ležala tako i dočekala đake. Neki od njih su bili šokirani, a neki su već i oguglali. Po svjedočenju učenika jedan od profesora je u nekom momentu rekao đacima da je iznesu ispred i tamo je ležala do dolaska Zoohigijene - napisali su iz SPANS-a.

Na drugom videu (koji je u prvom komentaru posta) je krava.

- Krava koja danima leži nepokretna u štali, jer kako kažu učenici, najvjerovatnije nije dobila kalcijum nakon teljenja, jer je neko zaboravio da joj ga da??? Na jednom postu smo vidjeli i da je vještački osemjenjena, stara krava... Ne može da ustane i navodno se čeka da ugine da bi je odnijeli u klanicu. To su glasine koje kruže po školi. Tele je samo u boksu pored, a ona sirotica leži i pati i pomoći nema - naveli su iz Udruženja.

Oni u svojoj objavi tvrde da je učenica pitala zbog čega se sirota životinja ne uspava. Tvrde da joj nije bilo pomoću. Navodno je odgovor bio "da li ti misliš da škola ima para?"

Oni su se upitali ko i kako obrazuje buduće veterinarske tehničare i buduće veterinare? Ko ih uči empatiji, želji da po svaku cijenu spasiš život dok još uvijek ima nade? Ko ih uči da bi svaki živi stvor trebalo da ima dostojanstven život i dostojanstvenu smrt? Ko ih uči da rade po važećim propisima koji uređuju njihovu profesiju i minimalne standarde po kojima bi trebalo da postupaju? Zakonu o dobrobiti životinja i Zakonu o veterinarstvu.

Тагови: