Oštećeni spomenici

Vandali zapalili groblje

  • Извор: Телеграф
  • 26.08.2021. 17:54

Na lokalnom groblju u selu Maskar kod Topole nepoznati počinioci prvo su isjekli stabla i granje bacali na spomenike, a nekoliko dana kasnije pokupili su granje da zapale kada je izgorio dio groblja.

„Ovo je sramota šta se dešava posljednjih nekoliko dana. Zanijemeli smo i kad smo vidjeli razbacano granje, a sljedeći put zatekli smo još jeziviji prizor, svuda je bila garež i osjeća se miris paljevine. Ni mrtvi nam nemaju mira zbog vandala“, kažu za RINU mještani sela Maskar, prenosi Telegraf.rs.

Usljed požara oštećeni su brojni spomenici i grobna mjesta. Ni najstariji mještani ne pamte da se u njihovom selu dogodilo nešto slično.

„Groblje je mjesto gdje svako od nas ima nekoga svog, to je vječna kuća i treba da se održava i čisti a ne da se pravi krš tamo i da se pali. Ja razumijem da su htjeli da poseku drva, granje da zapale, ali mogli su da sakupe pa pored groblja, a ne ovako“, kažu mještani.

Inače, u opštini Topola se već par godina sprovodi organizovano uređenje seoskih grobalja. Prema riječima mještana sela Maskar, groblje u njihovom selu ove godine nije nijednom čišćeno.


Тагови: