Nevrijeme oštetilo puteve i mostove

Vanredna odbrana od poplava u Užicu i Čačku

  • Извор: РТС
  • 12.06.2022. 17:14

Zbog obilnih padavina uvedena je vanredna odbrana od poplava u Užicu i Čačku. Došlo je do naglog porasta vodostaja na rijekama Đetinji i Skrapežu sa tendencijom daljeg rasta. Prethodne noći na području opština Gornji Milanovac, Čačak i Požega pričinjena je šteta na infrastrukturi.

Na rijeci Đetinji u Užicu i u čačanskim gradskim branama "Vrutci" i Gradska brana na vodnoj jedinici "Zapadna Morava - Čačak" uvedena je vanredna odbrana od poplava zbog aktuelne hidrološke situacije usljed obilnih padavina, saopštilo je Javno vodoprivredno preduzeće "Srbijavode".

Usljed obilnih padavina inteziteta preko 70 milimetara roku od 12 sati, prema informacijama lokalnih stanica došlo je do naglog porasta vodostaja na rijekama Đetinji i Skrapežu sa tendencijom daljeg rasta i zasićenosti tla. 

Ogromna količina padavina koja se juče za kratko vrijeme sručila u pojedinim dijelovima Srbije, izazvala je bujične poplave koje su nanijele štete, prije svega na putnoj infrastrukturi. Palo je između 30 i 60 litara kiše po kvadratnom metru. 

Jaka kiša padala je na području Beograda, Užica, Zlatibora, Arilja, Ivanjice, Lučana, Gornjeg Milanovca, Čačka, Požege. 

Usljed obilnih padavina prethodne noći na području opština Gornji Milanovac, Čačak i Požega, pričinjena je šteta na infrastrukturi. 

Rijeka Kamenica oštetila je most u Bogdanici, odnijela je put prema nekoliko domaćinstava u Mršeljima, koja su trenutno odsječena.

Zbog obilnih padavina, sinoć oko tri sata reka Kamenica se izlila iz korita. U potkablarskom selu Jančiću bujica je oštetila puteve. Poplavljeni su voćnjaci i vikendice uz rijeku.

Most na rijeci Čemernici koji povezuje mjesne zajednice Miokovci i Gornju Gorevnicu urušio se i saobraćaj je u prekidu.

(RTS)