Jačanje vaspitne funkcije

Vlada Srbije usvojila set zakona i mjera za prevenciju nasilja u školama

  • Извор: РТС
  • 25.08.2023. 14:53

Vlada Srbija usvojila je set prosvjetnih zakona čiji je cilj jačanje vaspitne funkcije ustanova obrazovanja i realizacija utvrđenog seta mjera radi bolje prevencije i efikasnijeg reagovanja i postupanja u slučajevima nasilja u školama.

Usvojeni su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

U tom setu usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udžbenicima, kojim se omogućava uvođenje nacionalne čitanke i utvrđuje način pripreme i odobravanja ovog nastavnog sredstva, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Na sjednici je usvojena i izmijenjena Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hljeba od brašna "T-500" u cilju zaštitu tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cijena ove robe koja je jako važna za snabdijevanja potrošača, naročitno nižih socijalnih kategorija i zato je produžen period važenja Uredbe do 30. novembra 2023. godine.

Regulatorne odluke za osnovne životne namirnice

Takođe, imajući u vidu da se nastavlja ograničenje cijene ove vrste hljeba, Vlada je donijela odluku da se iz Republičke direkcije za robne rezerve proizvođačima hljeba, koji koriste brašno "T-500“, dodatno podijeli 42.000 tona, što znači da će im do tog datuma biti podijeljeno ukupno 74.000 tona brašna.

Vlada je usvojila Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine, kojom je plaćanje povećanog iznosa posebne dažbine za evaporisano mlijeko, sir i urdu, osim za surutku, produženo do 31. oktobra 2023. godine.

Usljed velikog skoka uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u odnosu na prethodne godine, došlo je do pada otkupne cijene mlijeka na domaćem tržištu što je kao rezultat imalo pad proizvodnje mlijeka i smanjenje stočnog fonda, odnosno mliječnih grla krava.

U međuvremenu, situacija je počela postepeno da se stabilizuje, ali je potreban još jedan period kako bi se definisala otkupna cijena kojom će proizvođači biti zadovoljni, obezbijedio nesmetan i stabilan priliv mlijeka u mljekare i nesmetano snabdijevanje tom namirnicom.

Na sjednici je donesena i izmijenjena Uredba o kriterijumima za dodjelu podsticaja poslodavcima koji zapošljavaju novonastanjena lica u Republici Srbiji, kojom je predviđeno da se za još godinu dana produži rok za njihovo zapošljavanje i ostvarivanje prava na podsticaje i isplatu podsticaja, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.