’Slovenski štit 2019’’

Vojna vježba: Srbi i Rusi zajedno na bojnom polju

  • 25.10.2019. 08:34

Zajednička taktička vježba sa bojnim gađanjem raketnih jedinica PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije „Slovenski štit 2019“ održava se na teritoriji Republike Srbije, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane Srbije. Portal Sputnjik objavio je da su Rusi za potrebe vježbe doveli PVO sisteme Pancir i S-400.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, vježba će se realizovati u rejonu aerodroma „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ na Batajnici i na poligonu „Pasuljanske livade“, uz angažovanje i ostalih jedinica iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protvvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Cilj vježbe je obrazovanje i upotreba zajedničke grupacije PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije u protivvazduhoplovnoj odbrani teritorije i snaga vojske od izviđanja i dejstva neprijatelja iz vazdušnog prostora, kao i obučavanje i uvježbavanje komandi i jedinica za pripremu i izvođenje operacije PVO.

Rukovodilac vježbe je komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva RV i PVO brigadni general Tiosav Janković.

Osim raketnih sistema PVO koji su u sastavu Vojske Srbije, na vježbi će biti korišćeni i raketni sistemi PVO iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.

Pripadnici PVO Vojske Srbije su u septembru boravili u Ruskoj Federaciji gdje su, nakon obuke u školskom centru, učestvovali na prvoj rusko-srpskoj PVO vježbi koja je takođe imala naziv ‘’Slovenski štit 2019’’. Na toj vežbi korišćeni su PVO sistemi Pancir, Buk, S-300 i S-400.

(tangosix)