Дан државности

Вучић додијелио сретењско ордење, шест одликованих из Републике Српске

  • Извор: СРНА
  • 15.02.2024. 19:10

У Београду је одржана церемонија уручивања сретењског ордења појединцима и институцијама из Србије, Републике Српске, Црне Горе и иностранства, које је додијелио предсједник Србије Александар Вучић поводом Дана државности - Сретења, а међу одликованима је и шест из Српске.

Церемонији уручивања више од 110 ордења у згради Председништва присуствује и предсједник Републике Српске Милорад Додик, те званичници Српске, Србије и Црне Горе.

Свечаности присуствује и Његова светост патријарх српски Порфирије.

Сретењски орден првог степена добили су предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и академик Рајко Кузмановић.

Постхумно златном Медаљом за храброст "Милош Обилић" одликован је Споменко Гостић, један од најмлађих бораца Војске Републике Српске који је као петнаестогодишњак погинуо 1993. године у БиХ, а Орден је преузео његов рођак Младен Стојановић.

Карађорђеву звезду добили су глумац Никола Пејаковић и глумица Биљана Чекић из Републике Српске, која је играла Дару из Јасеновца, а Сретењски орден другог степена добило је Народно позориште Републике Српске.

Предсједник Србије је одликовања додијелио појединцима и институцијама из различитих области културног, привредног, спортског и друштвеног живота, а на списку су дипломате, књижевници, новинари, глумци, пјевачи, спортисти, припадници полиције и војске.

Претходно је испред згаде Градске скупштине, у присуству Вучића и грађана, одржан мултимедијални програм "Оживљавања" зграде Старог двора на чијим спољним зидовима су се смјењивале видео-пројекције српских застава, знамења, историјских личности.

Након тога је хор отпјевао пјесму "Востани Сербије".

Сусједна зграда Предсједништва, гдје је приређена додјела сретењског ордења, све вријеме је обасјана бојама српске заставе - црвено, плаво и бијело.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 АТВ Интервју: Сергеј Лавров

    ''Ексклузивни интервју Сергеја Лаврова, министра спољних послова Руске Федерације. Говориће о војној операцији Русије у Украјини, тренутној ситуацији на глобалној политичној сцени, односима Русије и Запада, те о политичкој ситуацији у БиХ. Интервју води новинарка Даринка Петровић.

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм